Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Medikamentu pieejamība krīzes apstākļos. Ukrainas mācībstundas

Izdevniecības Dienas bizness rīkotā konference Veselība kā drošība: zāļu pieejamība un apgāde aprīlī pulcēja veselības aprūpes un farmācijas iestāžu un uzņēmumu vadītājus un vadošos darbiniekus, par valsts drošību atbildīgo institūciju darbiniekus un sabiedrības viedokļu līderus, lai iezīmētu medikamentu pieejamības nepārtrauktības un veselības aprūpes lomu, kā arī rīcības stratēģiju dažādu krīžu situācijās, tai skaitā militāra apdraudējuma gadījumā.

Ukrainas pieredzē dalījās Vineta Kleine, NATO Informācijas un dokumentācijas centra vadītāja Kijivā Ukrainā.

Kad 2022. gada 24. februārī Krievija sāka karadarbību Ukrainā, tieši pirmās dienas pēc iebrukuma bija viskritiskākās, jo iedzīvotāji steidza izpirkt un uzkrāt medikamentus un, neskatoties uz to, ka no 23 000 Ukrainas aptieku darbību nepārtrauca vien 10%, dažādu hronisku saslimšanu, pretiekaisuma un pretsāpju, kā arī antibiotiku pārdošanas apjomi pieauga divas reizes, salīdzinot ar datiem par 2021. gada februāri. Savukārt kodoluzbrukuma un atomelektrostaciju avāriju draudu ietekmē iedzīvotāji steidza izpirkt jodu saturošus medikamentus.

Ukrainas zāļu noliktavu krājumi bija veidoti tā, lai medikamentus būtu iespējams iedzīvotājiem nodrošināt vismaz 30 dienām uz priekšu, taču zāļu masveida izpirkšana tos samazināja līdz rezervēm divu nedēļu periodam.

Viskritiskākajā situācijā bija iedzīvotāji, kuriem zāles vajadzēja ilgstošai terapijai.

Aptieku darbu kavēja ne tikai problēmas ar loģistiku, elektrības pārrāvumi un tamlīdzīgi tehniski iemesli, bet arī personāla trūkums – 97% Ukrainas aptieku darbinieku bija sievietes, kuras, sākoties karam, kopā ar ģimenēm vai nu pameta valsti, vai kā citādi centās gādāt par tuvinieku drošību.

Ukrainas atbildīgās institūcijas operatīvi izstrādāja stratēģiju zāļu pieejamības atjaunošanai un turpmākai medikamentu nepārtrauktības nodrošināšanai kā mazumtirdzniecībā, tā slimnīcām. Vietējās ražošanas jaudu kāpināšana, atviegloti noteikumi medikamentu licencēšanai un reģistrēšanai, ilgtermiņa terapijai nepieciešamo kompensējamo medikamentu klāsta paplašināšana, farmācijas nozares studentu piesaiste tirdzniecības vietām, kā arī mobilo aptieku izveidošana ir dažas no metodēm, kas būtiski uzlaboja situāciju zāļu apgādē Ukrainā.

Vineta Kleine iezīmē būtiskākos jautājumus, uz kuriem nepieciešams steigšus rast atbildes arī Latvijā un valsts atbildīgajām iestādēm kopā ar farmācijas un veselības nozares līderiem izstrādāt stratēģiju rīcībai krīzes apstākļos. Ukrainas pieredze var kalpot kā paraugs, no kura mācīties, negaidot, kad problēmas piedzīvosim uz savas ādas.

Plašāku informāciju skatiet video!

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas