Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Mediķi: Gripas ārstēšana var izmaksāt pat 200 latu

Gripas ārstēšana var izmaksāt līdz pat 100 un 200 latu, kamēr gripas vakcīna - piecus līdz septiņus latus, uzsver Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti.

Tuvojoties gripas sezonai, SPKC atgādina, ka valsts kompensē gripas vakcīnu 50% apmērā desmit iedzīvotāju grupām, tostarp cilvēkiem vecumā no 65 gadiem, bērniem vecumā no sešiem līdz 23 mēnešiem un grūtniecēm.

Ja gripas vakcīna šajā sezonā maksā piecus līdz septiņus latus, pretvīrusu līdzekļi vienam cilvēkam izmaksā vidēji 4,43 līdz 7,97 latus, zāles gripas ārstēšanai - 31,52 latus, medikamenti kakla sāpēm un aizliktam degunam 5,82 līdz 10,44 latus, bet gripas ārstēšana slimnīcā var izmaksāt līdz pat 100 un 200 latu, aprēķinājuši SPKC speciālisti.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām vakcinācija pret gripu īpaši ieteicama cilvēkiem, kuriem šī saslimšana norit smagā formā un ir augsts komplikāciju risks. Tie ir cilvēki, kuri slimo ar hroniskām plaušu, sirds un asinsvadu sistēmas, nieru un vielmaiņas slimībām.

Īpaši svarīgi vakcinēties ir arī cilvēkiem pēc 65 gadu vecuma, jo tad imūnā sistēma vairs nenodrošina pilnvērtīgu aizsardzību pret saslimšanu, nereti saasinās hroniskās slimības, kas kopā ar gripas vīrusu var radīt dzīvībai bīstamas komplikācijas, uzsver epidemiologi.

Iepriekšējā gripas sezonā no vīrusa izraisītām komplikācijām mira 80 cilvēki, no kuriem gandrīz visiem tika konstatētas smagas hroniskas vai akūtas saslimšanas. Biežākas sastopamās bija asinsrites sistēmas saslimšanas - 36 mirušajiem, elpošanas sistēmas slimības - 23, cukura diabēts - 19, adipozitāte - 11, audzēji - sešiem un dažādas infekcijas - sešiem mirušajiem.

Tāpat obligāti jāvakcinējas būtu mediķiem un sociālajiem darbiniekiem, kā arī veikalu, skolu un sabiedriskā transporta darbiniekiem, norāda SPKC pārstāvji.

Lai ieplānotu vakcināciju, nepieciešams iepriekš sazināties ar savu ģimenes ārsta praksi vai citu pieejamāko vakcinācijas iestādi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas