Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ministru prezidente: Ja šīs Saeimas laikā nodokļu izmaiņas būs, tad tās būs šogad

Ja šī Saeimas sasaukuma laikā nodokļu izmaiņas tiks ieviestas, tad tas notiks šogad, intervijā Latvijas Radio sacīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Viņa atgādināja, ka valdošie politiķi ir devuši solījumu nodokļus pārskatīt vienu reizi Saeimas sasaukuma laikā, un tieši patlaban potenciālās izmaiņas tiek vērtētas.

Valsts nodokļu politikas pamatnostādņu izstrādes darba grupa strādā kopā gan ar uzņēmējiem, gan darba devējiem, gan ārvalstu investoriem, gan valsts pārvaldes iestādēm, un 31.maijā būs gatavs piedāvājums, solīja premjere.

Viņa uzsvēra, ka konkrēta nodokļu izmaiņu piedāvājuma pagaidām vēl nav, bet tas tiks meklēts. "Prasības ir ļoti dažādas - no pilnīgas nodokļu samazināšanas līdz dažādām citādām izmaiņām, bet šobrīd nav gatavs piedāvājums un ir pāragri spriest par kaut kādu nodokļu paaugstināšanu," sacīja Siliņa.

Politiķe piebilda, ka "tiek meklēti un apskatīti dažādi nodokļi, dažādi griezumi, kā tie ietekmē tautsaimniecību".

Kā ziņots, Valsts nodokļu politikas pamatnostādņu izstrādes darba grupa patlaban diskutē arī par attaisnoto izdevumu limitiem par izglītību, ārstnieciskajiem pakalpojumiem, ziedojumiem un dāvinājumiem, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Ministrijā skaidro, ka patlaban norit intensīvs darbs pie vidēja termiņa valsts nodokļu politikas pamatnostādņu izstrādes. Darba grupā, kas izveidota šo pamatnostādņu izstrādāšanai un kurā piedalās valdības koalīciju veidojošo politisko partiju pārstāvji, kā arī valdības sociālie un sadarbības partneri, tika diskutēts arī par attaisnotajiem izdevumiem par izglītību, ārstnieciskajiem pakalpojumiem, ziedojumiem un dāvinājumiem.

Konkrēti lēmumi vēl nav pieņemti, bet FM atzīmē, ka, ņemot vērā šī nodokļa atvieglojuma administrēšanas izmaksas, kā arī patērēto laiku, kas nepieciešams gan nodokļu maksātājam, gan nodokļu administrācijai, tad diskusijas un darba pie priekšlikumu izstrādes par šo jautājumu vēl turpinās.

Attaisnoto izdevumu par maksātāja un viņa ģimenes locekļu kvalifikācijas paaugstināšanu, specialitātes iegūšanu, izglītības iegūšanu, par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu un veselības apdrošināšanas prēmiju maksājumiem apdrošināšanas sabiedrībām piemēro no 1994.gada, tas ir, kopš spēkā stājies likums "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli".

FM informē, ka 1994.gadā attaisnoto izdevumu apmērs bija 90 lati gadā par izglītību un 60 lati gadā par medicīnu plus 30 lati par katru ģimenes locekli. No 1995.gada tika noteikts ierobežojums, ka ziedojumu un dāvinājumu summa nedrīkst pārsniegt 20% no maksātāja gada apliekamā ienākuma. Attaisnoto izdevumu limiti periodiski tikuši pārskatīti, pēdējo reizi attaisnoto izdevumu limiti tika pārskatīti 2017.gadā un stājās spēkā 2018.gadā.

No 2018.gada noteiktas jaunas attaisnoto izdevumu normas. Attaisnotie izdevumi par nodokļu maksātāja un viņa ģimenes locekļu izglītības un ārstniecības pakalpojumiem, ziedojumiem budžeta iestādēm un biedrībām, nodibinājumiem un reliģiskajām organizācijām, kurām piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss, ziedojumiem un dāvinājumiem politiskajām partijām kopā nedrīkst pārsniegt 50% no maksātāja gada apliekamā ienākuma (ar mērķi, lai no šiem attaisnotajiem izdevumiem lielāku labumu var gūt arī personas ar zemiem ienākumiem), bet nedrīkst būt vairāk kā 600 eiro.

Par ģimenes locekļiem attaisnotajos izdevumos var ietvert tikai izdevumus par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem (tātad par ģimenes locekļiem attaisnotajos izdevumos neietver ziedojumus un dāvinājumus) 600 eiro apmērā par katru ģimenes locekli.

Ja nodokļu maksātājs nevar izmantot attaisnotos izdevumus par izglītības un ārstniecības pakalpojumiem pilnā apmērā par taksācijas gadu, tad tos var pārnest uz nākamajiem trijiem taksācijas gadiem.

Valsts nodokļu politikas pamatnostādņu izstrādes darba grupai jāpabeidz darbs līdz 31.maijam.

Jau ziņots, ka opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) rosina palielināt gada ienākumu deklarācijā iekļaujamo attaisnoto izdevumu limitu no esošajiem 600 eiro līdz 1000 eiro.

Deputāti norāda, ka gada ienākumu deklarācijas attaisnoto izdevumu slieksnis šobrīd ir 600 eiro, un tas nav pārskatīts kopš 2018.gada 1.janvāra, kad stājās spēkā toreizējā nodokļu reforma. Kopš tā laika vidējā alga valstī ir pieaugusi par 65,98%, no 926 eiro 2017.gadā līdz 1537 eiro 2023.gadā.

NA rosina izlīdzināt pieļaujamo attaisnoto izdevumu apjomu atbilstoši vidējās algas kāpumam un esošo 600 eiro vietā ļaut iesniegt attaisnotos izdevumus kopsummā līdz 1000 eiro.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas