Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Miris šosezon pirmais gripas slimnieks

Šā gada aizvadītajā nedēļā saņemts viens ziņojums par nāves gadījumu pacientam ar apstiprinātu gripas infekciju, portālu Diena.lv informēja Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC).

"Pacientam bija smagas hroniskas slimības, kas inficējoties ar gripu, izraisīja dzīvību apdraudošas komplikācijas un pacienta nāvi. Mirušajam cilvēkam laboratoriski bija apstiprināts B tipa gripas vīruss," skaidroja epidemioloģe Raina Nikiforova. Šis ir pirmais nāves gadījums ar gripu saslimušajām šajā gripas sezonā.

LIC epidemiologu apkopotie gripas monitoringa dati liecina par pacientu skaita pieaugumu un šīs infekcijas izplatību.

Ambulatorās monitoringa iestādēs šā gada 5.nedēļā vērsušies 15 pacienti ar gripas klīniskiem simptomiem - desmit cilvēki vērsušies Rīgā, trīs - Daugavpilī un divi Valmierā. Gripas intensitāte Latvijā šonedēļ, kad gripas konstatēti 14 gripas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, pieaugusi par 15%.

Nevienā no gripas monitoringā iekļautajām pilsētām gripas intensitāte nepārsniedza 100 saslimšanas gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, kad tiek paziņots par gripas epidēmijas sākumu valstī.

Stacionārās monitoringa iestādes informēja, ka pagājušajā nedēļā kopumā stacionēti 12 gripas pacienti: 11 pacienti ar gripu un viens pacients ar gripas izraisītu pneimoniju. Septiņi pacienti hospitalizēti Daugavpilī, Rīgā - četri, Valmierā - viens.

Saslimstība ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām pieaugusi piecās pilsētās. Visaugstākā saslimstība bija reģistrēta Rēzeknē, kur konstatēti 1579 saslimšanas gadījumi, 1465 Rīgā 1465, 1406 Jelgavā un 1443 gadījumi Valmierā uz 100 000 iedzīvotāju.

Pasaules Veselības organizācija informē, ka Eiropas reģiona lielākajā daļā valstu 4.nedēļā gripas aktivitāte bija zema, tomēr vairākas valstis ziņojušas par aktivitātes pieaugumu.

Bulgārija, Islande, Malta un Spānija informēja par augstu gripas izplatības intensitāti un gripas aktivitātes pieaugumu. Pēc ģeogrāfiskās izplatības - par plašu gripas izplatību ziņoja tālija un Spānija, par reģionālo gripas izplatību ziņoja četras valstis, par lokālu vai sporādisku gripas izplatību ziņoja 29 valstis un tikai 9 valstīs gripas aktivitāte netika novērota.

Mediķi atgādināja, ka gripa sākas pēkšņi ar paaugstinātu temperatūru, pat līdz 39 - 40 grādiem, galvassāpēm, laušanas sajūtu kaulos un muskuļos, sausu klepu. Tai var būt arī nopietnas komplikācijas, tādas kā pneimonija, bronhīts, vidusauss iekaisums, miokardīts u.c.

Gripas infekcijas avots ir slimais cilvēks. Klepojot, runājot, šķaudot, apkārt veidojas aerosola mākonis, kas satur augstu vīrusu koncentrāciju. Pēc nošķaudīšanās vīrusi var izplatīties pat sešu metru attālumā. Veselais cilvēks inficējas, ieelpojot gaisu, kas satur gripas vīrusus vai lietojot priekšmetus, uz kuriem atrodas slimā cilvēka deguna un rīkles sekrēti. Tādēļ ir ļoti svarīgi ievērot profilakses pasākumus kā pašam saslimušajam, tā apkārtējiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas