Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

MTG iecerējusi LNT kā konkurentu sabiedriskajai televīzijai, TV3 orientēsies uz izklaidi

Notiekot Modern Times Group (MTG) un LNT apvienošanās darījumam, ieplānots pastiprināt LNT programmu informatīvo raidījumu aspektā, savukārt TV3 programmas saturs tiktu orientēts uz izklaides raidījumiem.

To uzņēmums MTG norādījis Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) adresētā vēstulē. Līdz ar to ieplānots, ka LNT varētu būt konkurents sabiedriskajai televīzijai, kuras koncepcija ir balstīta uz informatīvo raidījumu izplatīšanu, savukārt TV3 saturs tiktu specializēts uz izklaides raidījumiem. 

Vēstulē arī uzsvērts, ka pēc apvienošanās darījuma uzlabotos programmu veidotāju finansiālais stāvoklis, kas nozīmētu nacionālā satura apjoma palielināšanos abās programmās. 

Apvienošanās rezultātā abām nacionālajām komerctelevīzijām tiktu nodrošināta iespēja labāk izmantot TV3 un LNT kanālu grupu radošo un zīmolu potenciālu, kas, pateicoties apvienotai ražošanas tehniskajai bāzei, ļautu ražot vairāk un lētāk, portālam Diena.lv skaidroja MTG vadītājs Baltijas valstīs Kaspars Ozoliņš.

Zīmīgi, ka tiek runāts par ražošanu "vairāk un lētāk", bet netiek pieminēti veidi kā tiks uzlabota satura kvalitāte. (red. piezīme)

Notiekot apvienošanās darījumam, tiktu saglabātas informatīvo raidījumu redakcijas, taču to darbības tehnoloģiskais nodrošinājums tiktu optimizēts. Tiktu samazināta arī daļa no uzņēmuma administratīvajām un tehnoloģiskajām izmaksām, informēja K.Ozoliņš. 

Abu televīziju finansiālo stāvokli uzlabotu arī reklāmas ieņēmumu papildināšana ar jauniem ieņēmumiem no kabeļtelevīziju operatoriem, lai daļēji kompensētu reklāmas tirgus kritumu kopš 2009.gada. 

Kā portālam Diena.lv skaidroja K.Ozoliņš, pēdejo gadu zaudējumi TV3 un LNT pamatā saistīti ar reklāmas tirgus apjomu samazināšanos Latvijā, līdz ar to nav pieticis līdzekļu nacionāla satura veidošanai. Tā vietā priekšroka dota ievērojami lētākajai Latīņamerikas, Krievijas un ASV produkcijai. 

"Kā zināms, ārzemju saturs ir vairāk nekā 10 reižu lētāks, jo tam ir noiets visā pasaulē, savukārt nacionālā satura izmaksas neizbēgami ir lielākas, jo domātas tikai vietējam tirgum," sacīja K.Ozoliņš.

Viņš uzsver, ka Latvijā nepieciešamas reformas, mainot ar televīzijas darbību saistītus regulējumus, piemēram, atceļot vai izmainot "must carry" principa darbību vai arī samazinot maksu par virszemes apraidi. Šobrīd Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums paredz bezmaksas televīzijas programmu izplatīšanas noteikumus jeb "must carry" programmas, kas jānodrošina kabeļtelevīzijas operatoriem bez maksas.

Apvienošanās arī ļautu izvairīties no tādas konkurences abu televīziju starpā, kas līdz šim tās vājināja, nevis stiprināja, uzskata K.Ozoliņš. Viņaprāt, ikvienam no sešiem kanāliem - LNT, TV3, TV5, TV6, K2, 3+, būs iespējas fokusētāk veidot savu programmu, visiem kopā aptverot praktiski visu vecuma grupu skatītājus un skatītājus abās valodās. 

Ja uzņēmumam ir zaudējumi, tad jāskatās kādā veidā tos samazināt, uzskata Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Komunikācijas studiju katedras vadītāja Anda Rožukalne. Viņa uzsver, ka administratīvā loka un tehnoloģisko resursu optimizācija ir labs veids, kā šos zaudējumus samazināt. 

"Tā kā apvienošanās process ir tieši saistīts ar parādiem un nepietiekamiem ienākumiem, tad tā pieeja ir ļoti adekvāta šai situācijai. Es domāju, ka arī televīziju vadītāji saprot, ka, ja nebūs oriģinālais saturs, tad šiem kanāliem nebūs pārāk daudz priekšrocību salīdzinot ar citiem kanāliem, kas pieejami Latvijā," pauž A.Rožukalne.

Viņa arī norāda, ka ir tikai loģiski, ja apvienošanās rezultātā LNT un TV3 būtu dažādas prioritātes un notiktu šo kanālu fokusēšanās. Tāpat viņa uzsver, ka LNT vienmēr ir centusies konkurēt ar sabiedrisko televīziju - jau sākot ar pirmā alternatīvā ziņu dienesta izveidi un citu informatīvo raidījumu un politisko diskusiju piedāvājumu.

"Protams, ka šāds risinājums šķiet diezgan saprātīgs arī ņemot vērā tos esošos resursus un auditoriju katram kanālam, bet no otras puses, tas ir tāds bīstams signāls sabiedriskajai televīzijai, kura joprojām nav pietiekoši spēcīga, lai varētu konkurēt tieši informatīvo raidījumu jomā," uzskata A.Rožukalne. Viņa pieļauj, ka LNT konkurēšana ar sabiedrisko televīziju būtu iemesls pārstrukturizēt Latvijas Televīzijas (LTV) programmu un saprast, kāda īsti ir sabiedriskās televīzijas vieta.

LTV Ziņu dienesta vadītājs Dzintris Kolāts MGT plānus uztver kā motivējošu signālu sabiedriskajai televīzijai, jo konkurence palīdzētu kvalitātei. Ja televīzijas darbotos "lepnā vientulībā", skaidro Dz. Kolāts, tas būtu bīstams pašapmierinātības simptoms. “Ja ir konkurence un, ja tiešām reālais pakts, kas tur vēlāk izveidosies, atbildīs kaut kādai kvalitātei, tas jau īstenībā ir tikai labi. Tad ir jādomā formas un tad jau no tā skatītājs tikai iegūst."

Vēstulē arī uzsvērts, ka pēdējo gadu laikā TV3 un LNT darbojas Latvijas tirgū ar zaudējumiem. Atbilstoši TV3 gada pārskata datiem 2010.gadā TV3 noslēdza gadu ar 1 127 567 latu zaudējumiem, savukārt atbilstoši LNT gada pārskata datiem 2010.gadā kompānija noslēdza gadu ar 1 419 664 latu zaudējumiem.

Jau vēstīts, ka KP 12.janvārī saņēma MTG ziņojumu par apvienošanos, MTG iegūstot 100% LNT akciju no uzņēmuma Neatkarīgie nacionālie mediji. Atļauja darījumam vēl nav dota.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas