Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Nacionālo komerctelevīziju nākotne arvien neskaidrāka

Saspīlētā situācija starp nacionālajām komerctelevīzijām un digitālās apraides nodrošinātāju Lattelecom līdz ar gadu mijas tuvošanos, kad LNT un TV3 draud pamest bezmaksas apraidi, kļūst arvien neskaidrāka. Komerctelevīzijas ar pilnu pārliecību pauž, ka ar esošajiem tarifiem palikšana bezmaksas apraidē nav iespējama, savukārt Lattelecom norāda, ka pašreizējos apstākļos to samazināšana neesot reāla.

«Mums katru dienu uz zvanu centru 117 zvana cilvēki un prasa, kas tagad notiks. Patiesībā 2011. gada 22. novembrī mēs neko citu nevaram atbildēt kā to, ko izlasām presē,» par situāciju ar nacionālo komerctelevīziju nākotni otrdien pēc Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdes saka Lattelecom pārstāvis Toms Meisītis.

Vienlaikus viņš teic, ka neviena no televīzijām nav oficiāli informējusi par līguma laušanu un komunikācija notiekot tikai caur presi. Savukārt TV3 ģenerāldirektore Baiba Zūzena apgalvo pretējo: «Mēs to situāciju esam izklāstījuši ļoti skaidri, un viņi to ļoti labi zina. Apgalvot to [ka kaut kas nav skaidrs], protams, viņš var, bet cik konstruktīvi tas ir.»

Arī Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis (Zatlera Reformu partija) rosināja Lattelecom tomēr pārskatīt apraides tarifus. Patlaban katra komerctelevīzija par apraidi gadā maksā 650 tūkstošus latu, V. Dombrovskis šo summu ieteica samazināt līdz 400 tūkstošiem latu. «Esošajos apstākļos es šādas iespējas nezinu,» uz to atbild T. Meisītis. Lattelecom noteiktie tarifi esot «pamatoti», ņemot vērā Latvijas «unikālo situāciju», viņš klāsta. «Latvijā pilnībā visu ciparu televīziju un arī pāreju uz ciparu televīziju nodrošināšanu finansē tirgus, tātad valsts finansēšanā nepiedalās. [..] Visi šie izdevumi faktiski ir jāatpelna trijos gados un septiņos mēnešos. [..] Trešais ir tehnoloģiskie iemesli. Latvijā ietekmēja teritorijas forma un izmērs,» tādēļ tarifus samazināt neesot iespējams, klāsta Lattelecom pārstāvis.

«Vēl joprojām mēs neredzam vēlmi skatīt situāciju kompleksi. Ir fakta konstatācija, ka situācija ir sarežģīta, kā risināt - nezinām,» pēc komisijas sēdes Dienai sacīja B. Zūzena. Vēl viens iespējamais nacionālo komerctelevīziju glābšanas riņķis ir Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā noteiktā iespēja nodot to rīcībā 15% no sabiedriskā pasūtījuma. Summa, ko saņemtu televīzijas, būtu līdzvērtīga apraides maksai. Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome iepriekš norādījusi, ka tam būtu nepieciešami papildu līdzekļi, savukārt Finanšu ministrija jau paspēja ielikt kāju durvīs, paziņojot, ka tās rīcībā brīvu līdzekļu vairāk nav. Taču komerctelevīzijas vēl liek cerības uz Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju, kura lūgs valdību līdzekļus nākamā gada budžetā šim mērķim atrast.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas