Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Neatliekamās palīdzības dienesta maku tukšo garāmgājēji un simulanti

Uz ietves guļ cilvēks, līdzās stāv "ātrie" - aina, kas pilsētās redzama gana bieži. Taču ne visos gadījumos pacienta dzīvība bijusi apdraudēta, kas savukārt nozīmē, ka neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) brigādes izbraukumam nelietderīgi tērēti valsts budžeta līdzekļi - tie dienestā daudzo izdevumu dēļ dilst strauji, un šobrīd jau radies finansējuma deficīts, pirmdien raksta laikraksts Diena

Pie nepamatotiem izsaukumiem visbiežāk vainojami garām ejoši vai braucoši cilvēki, kuri nemaz nepiestāj, lai noskaidrotu personas bezpalīdzīgā stāvokļa iemeslu, norāda NMP dienesta Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša: "Steidzīgie nespēj dispečeram sniegt pilnīgu informāciju, kas vajadzīga, lai izvērtētu - sūtīt brigādi vai ne. Varbūt guļošais lielā reibuma stāvoklī saulītē vienkārši aizmidzis, bet ja nu kādam strauji pasliktinājusies veselība un situācija ir kritiska? Pastāvot šādai iespējamībai, mediķi uz notikuma vietu tiek sūtīti." Ja dzīvībai draud briesmas - pacientam notikuma vietā sniedz pirmo palīdzību un nogādā slimnīcā, šādā - kritiskā - gadījumā pakalpojumu finansē valsts. Savukārt, ja mediķi ierodoties konstatē, ka steigušies velti, jo pacienta stāvoklis nav neatliekams, - brigādes izsaucējam pakalpojums jāapmaksā pašam - tā cena ir 40,14 eiro.

Savukārt par izsaukumiem "tur guļ cilvēks un izskatās, ka viņam ir slikti", atbildību nenes neviens, un nepamatota izbraukuma gadījumā izdevumi netiek piedzīti ne no garāmgājēja vai braucēja, kurš vairākumā gadījumu sen ir prom, ne pacienta - jo viņš taču palīdzību nelūdza. "Tāpēc, ieraugot uz ielas guļošu cilvēku, - jāpieiet viņam klāt, jāuzrunā, jāpapurina, lai saprastu, kas noticis. Daudziem šķiet, ka viņi savu pienākumu ir izpildījuši, vienkārši piezvanot ātrajiem, taču var gadīties, ka līdzcilvēks, sniedzot pirmo palīdzību pirms brigādes ierašanās, var izglābt dzīvību," Bukša aicina nepalikt vienaldzīgiem. Savukārt, ja no svešinieka jūtams alkohola smārds, viņš ir pie samaņas un nedraud ķermeņa atdzišana, NMP pārstāve iesaka zvanīt pašvaldības policijai.

Plašāk lasiet Kristīnas Putincevas rakstā Velti ieslēgtās sirēnas pirmdienas, 18.augusta, laikraksta Diena 7.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas