Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

No apcietinājuma atbrīvota kukuļņemšanā aizdomās turētā Ārija Stabiņa

Vakar no apcietinājuma atbrīvota koruptīvos noziegumos aizdomās turētā ilggadējā Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes vadītāja Ārija Stabiņa.

Stabiņai apcietinājumu kā drošības līdzekli pirms nepilniem diviem mēnešiem bija piemērojusi Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa, taču lēmumu par drošības līdzekļa grozīšanu tagad pieņēmis procesa virzītājs - Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Ieslodzījuma vietu pārvaldē aģentūrai LETA apstiprināja, ka Stabiņa vakar atbrīvota no apcietinājuma. Neoficiāli zināms, ka viņa atbrīvota pret drošības naudu, kas varētu būt 15 000 latu.

Arī Centra rajona tiesas priekšsēdētājas palīgs Jānis Jaksons apstiprināja, - tiesā vakar saņemts paziņojums, ka minētajai personai ir grozīts drošības līdzeklis.

Ar Stabiņas advokāti Līgu Cīruli aģentūrai LETA pagaidām nav izdevies sazināties.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa Stabiņu apcietināja 19.septembrī. Vēlāk šis lēmums tika pārsūdzēts, tomēr arī Rīgas apgabaltiesa to atstāja negrozītu.

Stabiņas advokāte Cīrule septembrī apstiprināja, ka kliente tiek turēta aizdomās par Krimināllikuma 320.panta 3.daļā paredzēta noziedzīga nodarījuma izdarīšanu jeb par kukuļņemšanu, ja tā izdarīta atkārtoti vai lielā apmērā vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja kukulis pieprasīts.

Likumā par to paredzēts sods - brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā. Tomēr pēc būtības Stabiņas vainu tiesa vēl nav vērtējusi, viņai pat nav uzrādīta konkrēta apsūdzība.

Kriminālprocesu uzraugošais prokurors Arvis Miglāns iepriekš žurnālistiem pastāstīja, ka lietā ir materiāli par iespējamiem Stabiņas noziedzīgiem nodarījumiem kopš pagājušā gada novembra. Precīzu epizožu skaitu viņš gan neatklāja.

Kā ziņots, septembrī KNAB paziņoja, ka ir sākts kriminālprocess saistībā ar iespējamu Rīgas domes amatpersonu kukuļošanu. Šajā kriminālprocesā kopumā veiktas 14 kratīšanas un aizturētas septiņas personas, tai skaitā viena Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes amatpersona un divi pārvaldes darbinieki, par ko esot paziņots pašvaldības vadībai.

Aģentūrai LETA zināms, ka starp aizturētajiem bija Dzīvokļu pārvaldes vadītāja Stabiņa, pārvaldes Protokolu nodaļas vadītāja Ļena Paščenkova un privātpersona Tatjana Fjodorova.

Kā informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs, biroja rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes amatpersona, izmantojot starpniekus, iespējams, ilgstoši pieņēmusi kukuļus saistībā ar tās kompetencē esošu darbību izdarīšanu un labvēlīgu lēmumu pieņemšanu vairāku personu interesēs. Saskaņā ar amata pienākumiem pašvaldības amatpersona organizē iesniegumu izskatīšanu un lēmumu pieņemšanu par pašvaldības dzīvokļu beztermiņa īres tiesību piešķiršanu.

Kriminālprocesā iegūto pierādījumu kopums esot bijis pietiekams, lai KNAB izmeklētājs atzītu Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes amatpersonu par aizdomās turēto kukuļņemšanā, kas izdarīta atkārtoti, un vienu domes darbinieku - tās atbalstīšanā. Otrs domes darbinieks ir atzīts par personu, pret kuru sākts kriminālprocess par kukuļošanas starpniecību. Vēl divas personas ir atzītas par aizdomās turētām kukuļdošanā un divas - kukuļošanas starpniecībā.

Stabiņai ar tiesas lēmumu kā drošības līdzeklis tika piemērots apcietinājums, bet pārējām sešām personām procesa virzītājs noteica ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus, tostarp pašvaldības darbiniekam - arī aizliegums pildīt savus amata pienākumus.

Stabiņa un Paščenkova patlaban ir atstādinātas no amata Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā.
KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas