Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

papildināts (14:47) - Rēķinās, cik maksā brīvdiena pēc Dziesmu svētkiem

Pirmdien, 26. maijā, Ministru kabineta komiteja nolēma virzīt uz Ministru kabinetu (MK) ieceri piešķirt svētku dienas statusu Dziesmu svētku noslēguma dienai.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) uzsvēra, ka līdz izskatīšanai valdības sēdē Kultūras ministrijai sadarbībā ar Ekonomikas ministriju un Latvijas Darba devēju konfederāciju jāsagatavo aprēķini, cik valstij izmaksās vēl viena brīvdiena.

Maija sākumā Dziesmu svētku padome vienojās piedāvāt izmaiņas likumā Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām, kas paredz svētku dienas statusa piešķiršanu Dziesmu svētku noslēguma dienai un papildu brīvdienu, ja tā ir svētdiena. Padomē gan par ieceri nebija vienprātības, un uz valdību piedāvājums tika nosūtīts kā "nesaskaņots jautājums".

Likuma Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām grozījumu projekts paredz, ka Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku un Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma dienas ir svētku dienas.

Gandrīz divas trešdaļas jeb 64% sabiedrības atbalsta ideju Dziesmu un deju svētku noslēguma dienai noteikt svētku dienas statusu, savukārt 62% atbalsta viedokli, ka nākamā diena jānosaka par brīvdienu, ja svētku noslēguma diena iekrīt svētdienā, liecina Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pasūtītā tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā aptauja.

Latvijas Darba devēju konfederācija neatbalsta grozījumu projektu šajā redakcijā. Arī Valsts prezidents Andris Bērziņš iepriekš neatbalstīja Dziesmu svētku padomes virzītos grozījumus likumā Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām, vēršot uzmanību uz grozījumu ekonomisko ietekmi un rosinot piešķirt brīvdienu tikai svētku dalībniekiem. Prezidents iesaistījies risinājuma meklēšanā, lai tas apmierinātu gan darba devējus, gan Dziesmu svētku rīkotājus.

Tāpat valdība otrdien atbalstīja rīkojumu Par darba dienu pārcelšanu 2015.gadā, kas paredz 2015.gadā pārcelt divas darba dienas - piektdienu, 2.janvāri, uz sestdienu, 10.janvāri, un pirmdienu, 22.jūniju, uz sestdienu, 27.jūniju, portālu Diena.lv informēja Labklājības ministrijā.

Minētās izmaiņas attieksies uz tiem darbiniekiem, kuri strādā no valsts budžeta finansētajās iestādēs un kuriem noteikta piecu dienu darba nedēļa no pirmdienas līdz piektdienai. Vienlaikus visas pašvaldības, komersanti un organizācijas, nosakot darba un atpūtas laiku, ir aicinātas ievērot attiecīgās darba dienas pārcelšanu.

(Pievienotas pēdējās divas rindkopas.) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas