Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +22 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Pēc atgriešanās no bērna kopšanas atvaļinājuma personām lielākoties saglabāts iepriekšējais vai līdzvērtīgs amats

Personām, kuras devušās bērna kopšanas atvaļinājumā, pēc atgriešanās no tā vairumā gadījumu ir saglabāts tas pats vai līdzvērtīgs darbs, secināts Tiesībsarga biroja veiktajā pētījumā "Diskriminācijas aizlieguma ievērošana darba tiesiskajās attiecībās pret jaunajām māmiņām", salīdzinot uzņēmēju un iedzīvotāju sniegto informāciju.

Lai uzraudzītu normatīvo aktu ievērošanu, izpētītu faktisko situāciju un informētu personas par tiesību aizsardzības mehānismiem, tiesībsargs 2012.gada nogalē veica divas aptaujas - uzņēmēju un iedzīvotāju vidū.

Uzņēmēju aptauja liecina, ka ar 65% no aptaujātajām 2065 personām, kurām beidzās bērna kopšanas atvaļinājums, ir saglabātas darba tiesiskās attiecības gada laikā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma beigām. Savukārt iedzīvotāju aptauja liecina, ka darbu turpinājuši 78% no aptaujātajām 364 personām.

"Saskaņā ar normatīvo regulējuma nav pieļaujama nekāda veida diskriminācija, līdz ar to ir novēršami visi gadījumi, kad darba tiesiskās attiecības pēc personas grūtniecības, dzemdību, bērna kopšanas atvaļinājuma ir izbeigtas prettiesiski vai ar maldiem, spaidiem vai viltu, darbinieku piespiežot parakstīt vienošanos par darba tiesisko attiecību izbeigšanu vai atlūgumu," uzsvērts veiktajā pētījumā.

Izanalizējot no uzņēmumiem saņemto informāciju, pētījuma autori secinājuši, ka lielākoties jeb 1165 personām, kuras periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam ir atgriezušās no bērna kopšanas atvaļinājuma, ir saglabāts iepriekšējais vai līdzvērtīgs amats.

Uzņēmēji ir norādījuši, ka amats ir saglabāts, bet gada laikā pēc atgriešanās no bērna kopšanas atvaļinājuma 151 persona jeb 11% aptaujāto ir saņēmuši paaugstinājumu. Pazeminātas amatā viena gada laikā pēc atgriešanās no bērna kopšanas atvaļinājuma ir 80 personas jeb 6%.

Darba tiesiskās attiecības ir izbeigtas ar 740 personām, kas kopumā veidojot 35% no aptaujāto personu skaita. Aptaujas dati arī parāda, ka lielākoties uzņēmēji šādās situācijās ir izbeiguši darba līgumus uz vienošanās pamata, proti, ar 497 personām. Pēc paša vēlēšanās aizgājuši 225 darbinieki jeb 30%, savukārt darba līgums uzteikts 18 darbiniekiem, kas ir 2%.

Pētījumā norādīts, ka nereti tiesībsarga praksē ir sastopami gadījumi, kad persona norāda, ka ir piespiesta parakstīt atlūgumu, tomēr tiesāties un pierādīt to nav gatava.

Iedzīvotāju aptaujā tiesībsargs lūdza norādīt, vai vienošanās ir notikusi brīvprātīgi vai piespiedu kārtā, vai darbinieks ir iesniedzis atlūgumu pēc paša vēlēšanās ar mērķi pavadīt laiku ar bērniem, atrodot cita veida nodarbošanos, vai tomēr šī aiziešana no darba ir notikusi darba devēja spiediena rezultātā.

Aptauja atklāja, ka lielākajai daļai - 233 personām jeb 57% no 364 personām, kuras sniegušas savu viedokli iedzīvotāju aptaujā, - ir saglabāta iepriekšējā darba vieta vai līdzvērtīgs darbs atbilstoši Darba likumam. Savukārt 56 personas jeb 13% norādījuši, ka gada laikā pēc atgriešanās no bērna kopšanas atvaļinājuma ir paaugstinātas amatā, tikmēr 33 personas jeb 8% tika pazeminātas amatā.

"Lai gan pazeminājuma amatā datu ir salīdzinoši mazāk nekā paaugstinājuma, tomēr saskaņā minēto ar normatīvo regulējumu personas grūtniecībai un dzemdību, bērna kopšanas atvaļinājumi vispār nedrīkst ietekmēt personas tiesības uz nodarbinātību," uzsver tiesībsargs.

Kopumā ar 95 personām jeb 22% no aptaujātajiem darba tiesiskās attiecības nav turpinātas dažādu iemeslu dēļ. 18 aptaujātie jeb 4% saņēma darba līguma uzteikumu pēc atgriešanās no bērna kopšanas atvaļinājuma. Vairums no šīm personām gan nav vērsušās pie tiesībsarga vai tiesā gadījumā, ja uzteikums personas ieskatā ir bijis nepamatots.

21 aptaujātais jeb 5% ir parakstījuši brīvprātīgi vienošanos par darba tiesisko attiecību izbeigšanu, tāpat 25 personas jeb 6% no aptaujātajiem ir brīvprātīgi parakstījuši vienošanos par aiziešanu pēc paša vēlēšanās.

Pētījums atklājis, ka tomēr ir salīdzinoši liels skaits to personu, kuras norāda, ka piespiedu kārtā ir parakstījušas vienošanos par darba tiesisko attiecību izbeigšanu, proti, 18 personas jeb 4%, tāpat 13 personas jeb 3% ir piespiedu kārtā parakstījušas vienošanas par aiziešanu no darba pēc pašas vēlēšanās. "Šādas situācijas nav pieļaujamas, sabiedrība ir attiecīgi informējama par savām tiesībām neparakstīt tāda veida dokumentus, kuru saturam nepiekrīt, un attiecīgi izglītojama par tiesību aizsardzības mehānismiem gadījumā, ja darba līgums tiek uzteikts prettiesiski, neievērojot normatīvajos aktos noteikto diskriminācijas aizliegumu," uzskata tiesībsargs.

Ņemot vērā lielo darba devēju skaitu, tiesībsargs atlasīja tos uzņēmumus, kas sevi ir prezentējuši kā sociāli atbildīgus uzņēmumus un ir saņēmuši ģimenei draudzīga uzņēmuma statusu 2011.gadā vai ir iekļauti pagājušā gada Ilgtspējas indeksa zelta, sudraba vai bronzas grupā. Kopumā tika saņemtas anketas no 37 uzņēmumiem, kas snieguši informāciju par 2065 personām, kuras atgriezušās no bērna kopšanas atvaļinājuma no 2009.gada. Anketās iekļauti jautājumi par darba vietas saglabāšanu vai nodrošināšanu ar līdzvērtīgu amatu, kā to nosaka Darba likuma 156.panta ceturtā daļa, atalgojumu, darba pienākumu apjomu.

Pēc uzņēmumu aptaujas veikšanas tiesībsargs vērsās arī pie sabiedrības ar lūgumu informēt par tiem gadījumiem, kad personas ir saskārušās ar diskriminācijas aizliegumu darba tiesiskajās attiecībās. Tika veikta aptauja māmiņu portālā "Māmiņu klubs", Latvijas ģimenes portālā "Cālis", "Mammām un tētiem", kā arī aptaujas anketa ievietota tiesībsarga mājaslapā. Kopumā tika saņemtas anketas no 364 cilvēkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums, kā dēļ izsludināts dzeltenais brīdinājums, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas