Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Pieaug saslimstība ar akūtām elpceļu slimībām

2013.gada pirmajā nedēļā, salīdzinājumā ar nedēļu pirms tam, par 57% palielinājies to pacientu skaits, kuri akūto augšējo elpceļu infekciju (AAEI) saslimšanas gadījumos vērsušies pie ģimenes ārstiem vai stacionāros, portālu Diena.lv informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Laura Ševčenko.

Saslimšana ar AAEI aizvadītajā nedēļā sasniegusi 764,5 saslimšanas gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju. Augstākais saslimstības līmenis ar AAEI reģistrēts Jelgavā un Jēkabpilī, zemākais Ventspilī un Gulbenē. Augstākā saslimstība līdzīgi kā iepriekš reģistrēta vecuma grupā no 0 līdz 4 gadiem un no 5 līdz 14 gadiem.

Divas reizes palielinājies saslimšanas gadījumu skaits ar pneimoniju, sasniedzot vidēji 27,9 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju.

Aizvadītās nedēļas laikā no Rīgas stacionāriem ir saņemta informācija par saslimšanas gadījumiem ar gripu - tā diagnosticēta 10 pacientiem: vecuma grupā no 0 līdz 4 gadiem - pieciem pacientiem, vecuma grupā no 5 līdz 14 gadiem - diviem un vecuma grupā no 15 līdz 64 gadiem - trīs pacientiem. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas laboratorijā 18 gadījumos pierādīti gripas vīrusi.

SPKC epidemiologi skaidro, ka gripas aktivitāte Latvijā, līdzīgi kā citās Eiropas valstīs līdz šim ir bijusi zema, tomēr pēdējo nedēļu laikā pieaudzis laboratoriski apstiprināto gripas gadījumu skaits, kas liecina par gripas vīrusu izplatības pieaugumu.

Mediķi atgādina, ka vienīgais specifiskais gripas profilakses līdzeklis ir vakcinācija un šobrīd vēl iespējams vakcinēties. Pote pret gripu īpaši ieteicama tiem cilvēkiem, kuriem saslimšanas ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām parasti norit smagā formā un ir augsts gripas komplikāciju risks. Pie riska grupām pieder cilvēki, kuri slimo ar hroniskām plaušu, sirds un asinsvadu, nieru un vielmaiņas slimībām, bērni no sešu līdz 23 mēnešu vecumam, cilvēki, kuri vecāki par 65 gadiem, grūtnieces, sociālās aprūpes iestāžu iemītnieki, pacienti, kuriem ziemas periodā plānota ārstēšanās stacionārā, īpaši ķirurģiskas operācijas, kā arī ārstniecības, ārstniecības atbalsta personas, sociālie un citi darbinieki, kuri rūpējas par pacientiem ārstniecības un sociālās aprūpes iestādēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas