Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Raidījums: Joprojām neskaidrība par vadošajiem amatiem Valsts policijā un Konkurences padomē

Šovasar būtu jāatrisinās jautājumiem par vakancēm divu svarīgu izmeklēšanas iestāžu vadībās - Valsts policijā (VP) un Konkurences padomē (KP). Pēc raidījuma Nekā personīga esošās informācijas patlaban uz abiem svarīgajiem amatiem konkurence ir vāja.

Nākamā trešdiena ir pēdējā diena, kad var pieteikties uz Valsts policijas priekšnieka amatu. Pēc Nekā personīga esošās informācijas patlaban nav saņemts neviens derīgs pieteikums uz šo vakanci. Iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) prasība, izmantot melu detektoru kandidāta atlasē, tikusi daudz kritizēta un var novest pie konkursa bez rezultāta. Nesen izgāzās arī citas KPV LV vadītās ministrijas atlase uz tautsaimniecībai svarīgo Konkurences padomes priekšsēdētāja amatu. 

Konkurences padome uzrauga un aizsargā konkurenci pilnīgi visās tautsaimniecības nozarēs.

No šī gada tās pilnvaras vēl pieaugušas - padomei būs jānovērš arī valsts un pašvaldību radīti konkurences kropļojumi.

Pēc iepriekšējās vadītājas Skaidrītes Ābramas aiziešanas, pirmais mēģinājums atrast cienījamu vadītāju šai skaitliski nelielajai, taču tautsaimniecībai nozīmīgajai iestādei, izgāzās. Atlases noteikumus izstrādāja tobrīd vēl Ralfa Nemiro vadītā Ekonomikas ministrija. Kandidātiem netika prasīta pieredze konkurences tiesībās, tajā pašā laikā bija nepieciešama piecu gadu nepārtrauktas vadības pieredze.

Šādiem kritērijiem atbilda Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs. Nemiro neslēpj, ka viņš Kronbergu uzrunājis piedalīties konkursā. 

''Viņš ir labs speciālists, manuprāt, un, ja viņš būtu izvēlējies iet, es apsveicu, viņš būtu labs kandidāts. Bet, tas , ka viņš nav izvēlējies, tā ir katra privāta izvēle. Nevienu piespiest nevar,'' atzīst Nemiro.

Vēl viena izmeklēšanas iestāde, kas jau ilgstoši ir bez pilnvērtīga vadītāja un kas arī atrodas KPV LV ministra pārraudzībā ir Valsts policija. Uz šo amatu var pieteikties tikai dienestā esošie un kandidēt var no vecāko vai augstāko virsnieku vidus, kā arī dienestā iekšlietu ministrijas sistēmā jābūt nostrādājušam vismaz 10 gadus.

Viens no reālākajiem kandidātiem šajā konkursā varētu būt Andrejs Grišins, kurš, kopš Inta Ķuža aiziešanas, vada VP. Atšķirībā no citiem iespējamiem kandidātiem, poligrāfs neietekmēšot Grišina izvēli piedalīties konkursā. Taču to var ietekmēt aizdomas par negodīgu policijas formu iepirkumu. Par to izmeklēšanu nesen sāka Iekšējās drošības birojs (IDB). Pret Grišinu nekādu tiešu aizdomu nav, bet divus lietā iesaistītos priekšnieka vietniekus viņš no darba dienestā uz izmeklēšanas laiku nav atstādinājis.

''Ja kādai personai ir acīmredzami riski, ka tā nevar iziet šo poligrāfa ekspertīzi, ir viena iespēja - nepieteikties un vēl labāk - pamest dienestu, '' atzīst Ģirģens.

Valsts policijas priekšnieka pienākumu izpildītājs Griškins atzīst: ''Es izprotu to situāciju, ko pašlaik izmeklē IDB, un es ceru uz ātru lēmumu no izmeklētāju puses, kas visu saliktu pa plauktiņiem. Tādēļ mana pašreizējā rīcība ir tāda, ka esošais zemākais statuss kriminālprocesā, tas ir tikai izteiktais pieņēmums par iespējamu noziedzīgu nodarījumu, tas nav apgalvojums. Ja man parādīsies cita informācija, es nekavējoši rīkošos.''

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas