Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Reizniece-Ozola sajauc kārtis

Jau otro nedēļu pēc kārtas Ministru kabinets atlicis Satiksmes ministrijas (SM) virzīto Dzelzceļa likuma grozījumu skatīšanu, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness. Lēmumu neiekļaut šo nozarei būtisko jautājumu valdības sēdas darba kārtībā pieņēma koalīcijas partiju sadarbības padome. Šoreiz tas tika darīts pēc SM lūguma, jo Ekonomikas ministrija (EM) likumprojektu nebija saskaņojusi.

Dienas Bizness jau rakstīja, ka EM mainīja savu viedokli, un iepriekš jautājuma izskatīšanu uz nedēļu atlikt lūdza ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola.Kaut arī EM likuma grozījumus bija pilnībā saskaņojusi, tā pašlaik grozījumu tālāku virzību vairs neatbalsta. No vienas puses, EM atzīst, ka iecerētie Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (Regulators) funkciju pārņēmēji (Valsts dzelzceļa administrācija (VDzA), valsts SIA_ Autotransporta direkcija _un Valsts dzelzceļa tehniskā inspekcija) "formāli izpilda" attiecīgās direktīvas prasības par regulatīvās iestādes neatkarību. No otras puses, EM pauž viedokli, ka "tomēr ir pamats uzskatīt, ka regulatīvās iestādes funkcijas būtu uzticamas pilnībā neatkarīgai (institucionāli un funkcionāli) iestādei".Tā kā Regulatoram esot uzkrāta bagātīga pieredze, nodrošinot sabiedrisko pakalpojumu sniegšanas uzraudzību regulējamās nozarēs, tad EM ieskatā "būtu risināms jautājums" par attiecīgu VDzA un direktīvā noteikto papildu regulatīvo funkciju nodošanu Regulatoram. Savukārt gadījumā, ja valdība šādu EM priekšlikumu neatbalstītu, "aktualizējams un risināms ir jautājums par turpmāku pietiekamu finanšu resursu nodrošināšanu" Regulatoram. Dienas Bizness jau rakstīja, ka likuma grozījumu rezultātā, zaudējot dzelzceļa nozares regulēšanas funkcijas, Regulatoram budžetā tiktu iecirsts 400 tūkst. eiro liels robs, ko varētu risināt, paceļot maksu komersantiem. Šobrīd tā ir 0,17% no regulējamo pakalpojumu (tostarp siltums, ūdens un energoapgāde, pasts, elektroniskie sakari) kompāniju neto apgrozījuma, bet likums pieļauj to palielināt līdz 0,20%. Regulators gan nekādas publiskas iebildes savos pēdējos atzinumos par likumprojektu saistībā ar funkciju zaudēšanu nav izteicis."Ekonomikas ministrijas rīcībā nav finansiālu aprēķinu par funkciju nodošanas SPRK izmaksām," norāda EM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena, atbildot uz jautājumu, vai ministrijai ir aplēses par sava piedāvājuma izmaksām.Visu rakstu lasiet laikraksta _Dienas Bizness _trešdienas, 11.novembra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas