Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Rosina tūrisma un viesmīlības uzņēmumos strādājošajiem sniegt atbalstu 30% apmērā no darbinieka bruto algas

Ekonomikas ministrija (EM) rosina tūrisma un viesmīlības uzņēmumiem līdz gada beigām sniegt atbalstu 30% apmērā no darbinieka bruto algas, aģentūru LETA informēja ministrijā.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) Ekonomikas attīstības grupā prezentēja ministrijas piedāvājumu atbalsta mehānismam ilgtspējīgiem eksportējošiem un tūrisma nozares uzņēmumiem Covid-19 negatīvo seku mazināšanai.

Atbalsta programmas plānotais finansējums ir 70 miljoni eiro, no tiem 50 miljoni eiro paredzēti atbalstam eksportējošiem uzņēmumiem, bet 20 miljoni eiro plānoti atbalstam tūrisma nozares komersantiem, kopumā sniedzot atbalstu 34000 uzņēmumu. 

EM skaidroja, ka atbalsta apmērs katram uzņēmumam tiks aprēķināts pēc uzņēmumā nodarbināto skaita un apgrozījuma krituma salīdzinājumā ar 2019.gadu. Atbalstu uzņēmums varēs izmantot darbības atsākšanas nodrošināšanai. Atbalsta saņemšanas periodā uzņēmumam būs jāsaglabā attiecīgo darba vietu skaits.

Ar tūrisma nozari saistītiem uzņēmumiem EM piedāvā atbalstu darbības atsākšanai uzņēmējam par katru nodarbināto 30% apmērā no bruto darba algas izmitināšanas, sabiedriskās ēdināšanas, tūrisma operatoru, tūrisma objektu un pasākumu organizēšanas uzņēmumiem. Kopējais atbalsta apmērs nevarēs pārsniegt 20% no 2019.gada uzņēmuma nomaksātajiem darba spēka nodokļiem.  

Atbalstu plānots piešķirt uzņēmumiem, kuru apgrozījuma kritums ir vismaz 30% vai vismaz 50% pasākumu organizēšanai salīdzinājumā ar 2019.gadu. Ja uzņēmums ir dibināts 2020.gadā, vērā tiks ņemti 2020.gada dati. Atbalsta sniegšanas ilgums paredzēts līdz 2020.gada beigām.

Atbalsta programmas ietvaros plānots atbalstīt apmēram 3200 uzņēmumu un 44 000 nodarbināto.

Eksportējošiem uzņēmumiem piedāvāts atbalsts tiem komersantiem, kuru eksporta apmērs 2019.gadā bija vismaz miljons eiro un apgrozījuma kritums bijis vismaz 20% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada vidējo vai attiecīgo mēnesi, un vidējā alga uzņēmumā 2019.gadā pārsniedz 800 eiro. 

Atbalsta kopējo apmēru paredzēts aprēķināt 30% apmērā no katra darbinieka algas, kas pārsniedz 800 eiro, bet nepārsniedz 1500 eiro. Atbalsta apmērs tiks aprēķināts par algu, kas izmaksāta par iepriekšējo mēnesi. Maksimālais atbalsta sniegšanas ilgums -paredzēts trīs mēneši.

Atbalsta programmas ietvaros plānots atbalstīt vairāk nekā 200 uzņēmumu un 42 000 darbinieku.

Detalizētāki atbalsta saņemšanas nosacījumi tiks ietverti Ministru kabineta noteikumos, kas šobrīd tiek izstrādāti. Plānots, ka atbalsta programmu administrēs Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Vitenbergs stāstīja, ka lielākā daļa Covid-19 ieviestie ierobežojumi pamazām tiek atcelti vai mazināti, ekonomiskā aktivitāte sākt pieaug, taču lielai daļai uzņēmumu joprojām nav iespēja atsākt darboties ar pilnu jaudu, tādējādi rodas grūtības noturēt darbiniekus daļējas dīkstāves dēļ. 

"Uzņēmumiem ir naudas plūsmas un piegāžu ķēžu traucējumi, atlikti norēķini un apgrozāmo līdzekļu trūkums. Tāpēc EM rosina ieviest atbalsta programmu krīzes skartajiem eksportējošiem un tūrisma nozares uzņēmumiem, piedāvājot atbalstu, kas paredzēts uzņēmējdarbības pilnvērtīgai atsākšanai un darbinieku noturēšanai," pauda Vitenbergs. 

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Pinnis aģentūrai LETA pauda viedokli, ka Latvijai, salīdzinot ar kaimiņvalstīm - Igauniju un Lietuvu - nav konkurētspējīgākais piedāvājums. Lietuvas piedāvājums tūrisma jomai ir 25% no visiem pērnā gada nodokļiem, bet Igaunija piedāvā samazināt pievienotā vērtību nodokļa (PVN) likmi līdz 5%.

"Mūsu piedāvājums ir ierobežotāks - viņi ir konkurētspējīgāki. Rudenī, kad būs cenu kari, izdzīvos tas, kam būs ilgākas subsīdijas. Jo garākas subsīdijas, jo labāk nozare pārvarēs ziemu," skaidroja asociācijas prezidents, piebilstot, ka esot ārkārtīgi svarīgi skatīt reģionālo konkurētspēju.

Pēc Piņņa teiktā, dialogs turpinās, bet spiediens uz lēmuma pieņemšanu ir. "Mums vairs nav daudz laika, jo 1.jūlijā ir jābūt subsidētajām algām," viņš atzīmēja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas