Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rūpēs par bioloģisko daudzveidību uzskaitīs sugas pilsētvidē

Rūpējoties par bioloģisko daudzveidību, Latvijas Universitāte (LU) uzskaitīs un kartēs sugas pilsētvidē, informēja LU Ekopadome.

LU sadarbībā ar 17 Eiropas universitātēm piedalās bioloģiskās daudzveidības uzskaites kampaņā "BioBlitz" ar mērķi uzskaitīt un kartēt sugas pilsētvidē. Plānots, ka kampaņas laikā tiks veikta augu, putnu un kukaiņu sugu uzskaite Zaķusalā, kā arī augu sugu uzskaite LU Dabas mājas un LU Zinātņu mājas apkārtnē.

LU Ekopadomes locekle Gunta Kalvāne atzīmēja, ka viens no padomes darbības ir arī bioloģiskā daudzveidība, tās saglabāšana LU zaļajās teritorijās. Savukārt dalība kampaņā ļaušot apzināties sugu daudzveidību apkārtnē, kā arī nākotnē monitorēt sugu skaitu, izstrādājot kvalitatīvāku sugu saglabāšanas plānu.

Tādā veidā LU plāno pievērst sabiedrības uzmanību bioloģiskajai daudzveidībai pilsētvidēs, kā arī bioloģiskās daudzveidības samazināšanās problēmai klimata pārmaiņu un cilvēku darbības ietekmē.

Bioloģiskās daudzveidības samazināšanās ir viena no lielākajām globālajām problēmām pasaulē, sacīja LU Bioloģijas fakultātes asociētā profesore Iluta Dauškane, atsaucoties uz Starpvaldību bioloģiskās daudzveidības un ekosistēmu pakalpojuma zinātnes politikas platformas (IPBES) ziņojumu, kurā minēts, ka 120 gadu laikā sauszemes biomos sugu daudzveidība cilvēka darbības rezultātā ir samazinājusies vismaz par 20%. Tas būtiski ietekmējis procesus ekosistēmās un līdz ar to arī dabas devumu cilvēkiem.

Dauškane skaidroja, ka bioloģiskā daudzveidība pilsētā var uzlabot cilvēku fizisko un garīgo veselību, piemēram, samazināt stresu, uzlabot gaisa kvalitāti un veicināt fizisku aktivitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas