Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Saeima konceptuāli atbalsta jaunus azartspēļu ierobežojumus

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Azartspēļu un izložu likumā, kas paredz jaunus azartspēļu ierobežojumus.

Grozījumi Azartspēļu un izložu likumā izstrādāti ar mērķi uzlabot sabiedrības aizsardzību, ieskaitot atkarības no azartspēlēm novēršanas pasākumus, kā arī ierobežot azartspēļu pieejamību, ieskaitot to fizisko izvietojumu. Likumprojekta anotācijā teikts, ka ar šiem grozījumiem tiks veicināta sabiedrības interešu aizstāvība, mazinot ar azartspēlēm saistītos riskus, nodrošinot kontrolētu, caurskatāmu, legālu, sociāli atbildīgu un atkarības riskus neradošu azartspēļu organizēšanas vidi.

Grozījumi likumā paredz noteikt vecuma ierobežojumu dalībai azartspēlēs no 21 gada vecuma, kamēr esošais regulējums paredz aizliegumu piedalīties azartspēlēs personām, kuras nav sasniegušas 18 gadu vecumu.

Tāpat grozījumi paredz paaugstināt minimāli pieļaujamo azartspēļu automātu skaitu vienā azartspēļu zālē no 20 līdz 25 vienībām. Anotācijā teikts, ka viens no efektīvākajiem pasākumiem spēlēšanas ierobežošanai gan starptautiskajā pieredzē, gan ekspertu un pašu spēlētāju perspektīvā ir azartspēļu pieejamības mazināšana.

Ar prasību azartspēļu zālēs nodrošināt noteiktu spēļu automātu skaitu, ir iespējams novērst maza izmēra spēļu zāļu izvietojumu valsts teritorijā, norāda likumprojekta autori. Tādēļ likumprojekts paredz palielināt minimāli pieļaujamo azartspēļu automātu skaitu vienā azartspēļu zālē no 20 līdz 25 vienībām.

Grozījumi arī paredz paplašināt to vietu uzskaitījumu, kur aizliegts organizēt azartspēles, paredzot noteikt, ka azartspēles aizliegts organizēt ēkās vai būvēs, kur izvietotas izglītības iestādēs un 250 metru attālumā no to ieejas, publiskos spēļu un rekreācijas laukumos un 250 metru attālumā no to ieejas, kā arī dzīvojamās ēkās ārpus Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas, kā arī dzīvojamās ēkās citās Latvijas pilsētās.

Anotācijā teikts, ka likumprojektam pašlaik nav paredzama ietekme uz valsts budžetu, ņemot vērā, ka nav iespējams prognozēt iespējamo spēļu zāļu skaitu, kuras spēs izpildīt Likumprojekta ietvaros paredzētās prasības attiecībā uz spēļu automātu palielināšanu.

Likumprojekta autori, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, anotācijā norāda, ka paredzētajiem grozījumiem ilgtermiņā ir pozitīva ietekme uz sabiedrības un tautsaimniecības attīstību, jo, uzlabojot sabiedrības aizsardzību, kā arī ierobežojot azartspēļu pieejamību, tiks veicināta sabiedrības interešu aizstāvība, mazinot ar azartspēlēm saistītos riskus, nodrošinot kontrolētu, caurskatāmu, legālu, sociāli atbildīgu un atkarības riskus neradošu azartspēļu organizēšanas vidi.

Latvijas Spēļu biznesa asociācijas prezidents Arnis Vērzemnieks komisijas sēdē uzsvēra, ka šie grozījumi var atstāt būtisku ietekmi uz azartspēļu uzņēmumiem, tāpēc nepieciešams ne tikai atzinums par ietekmi uz budžetu, bet arī speciālistu sagatavots atzinums, vai ar šādiem grozījumiem ir iespējams mazināt azartspēļu atkarību sabiedrībā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas