Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Saeimas komisijas atbalsta papildu finansējuma piešķiršanu veselības nozarei

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien, 5.septembrī, kopsēdē pauda atbalstu 2012.gada valsts budžeta grozījumos plānotajam līdzekļu piegumam veselības nozarei, portālu Diena.lv informēja Saeimas Preses dienestā.

"Budžeta grozījumu rezultātā nozares finansējums pieaugs līdz 3,35% no iekšzemes kopprodukta, kas joprojām ir nepietiekami un daudz mazāk nekā citās Eiropas valstīs, taču tas palīdzēs risināt daudzas ielaistas problēmas. Komisiju deputāti šodien pauda atbalstu ministriju izstrādātajiem priekšlikumiem, vienlaikus vienojoties vēlreiz sanākt kopā oktobra sākumā, lai vētītu 2013.gada nozares budžeta uzmetumu," norāda Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča. 

Kā deputātiem skaidroja veselības ministre Ingrīda Circene, budžeta grozījumi palīdzēs samazināt rindas uz endoprotezēšanu, ļaujot to papildus veikt ap 600 pacientiem, kā arī veiksmīgāk nodrošināt stacionāro rehabilitāciju pacientiem, kas pārcietuši insultu, infarktu vai guvuši smagas traumas. Pieejamākas kļūs arī speciālistu konsultācijas, diagnostika un laboratoriskie izmeklējumi, ievērojami līdzekļi atvēlēti arī kompensējamo medikamentu finansēšanai.

Kritisku nostāju par ministres sacīto pauda Sociālo un darba lietu komisijas deputāts Andrejs Klementjevs (SC), uzsverot, ka piešķiramie līdzekļi ir nevis papildu budžets, bet nozares izdzīvošanas nauda, bez kuras slimnīcas būtu jāslēdz ciet. Klementjevs arī kritizēja Veselības ministrijas darbu, kas nespēj laicīgi sagatavot likumprojektus un uztur vāju komunikāciju ar parlamentu.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sekretārs Imants Parādnieks interesējās par Stradiņu slimnīcas darbu jaunās valdes vadībā, vaicājot, vai, ņemot vērā lielos parādus, tiek vērtēts iepriekšējās slimnīcas vadības saimnieciskums. Veselības ministre skaidroja, ka par šo lietu ir ierosināts kriminālprocess, apturēta virkne saimnieciski neizdevīgu līgumu, samazināta slimnīcas administrācija un apsaimniekošanas izdevumi. Deputāti noskaidroja, ka drīzumā jāsāk atmaksāt kredīts par jauno slimnīcas ēku, kurā jau ieguldīti 13 miljoni latu, lai gan būvdarbi vēl nav sākušies un pat nav izstrādāts tehniskais projekts.

Savukārt deputāts Romualds Ražuks pauda bažas, ka pēc Rīgas 1.slimnīcas slēgšanas Stradiņu slimnīcai jāuzņem šīs slimnīcas bijušais "kontingents" – bezpajumtnieki ar dzērumā gūtām traumām. Slimnīcas pārstāvji skaidroja, ka uzņemšanas nodaļas darbs pielāgots jaunajiem apstākļiem, un resursi tiek sadalīti tā, lai varētu gan veikt sarežģītas operācijas, gan ievērot visu klientu cilvēktiesības.

Komisiju kopsēdē piedalījās pārstāvji no Veselības ministrijas, Finanšu ministrijas, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības, Latvijas Ārstu biedrības, Latvijas Slimnīcu biedrības un Latvijas Pašvaldību savienības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas