Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Skolniece Norvēģijā: Mani te sauc par Latviju

Vidusskolas, kurās bez matemātikas formulām tiek mācīts arī ķert viļņus okeānā, redzētas vien rietumu filmās vai klusos skolēnu nomoda sapņos. Apvienotās pasaules koledžas ir kustība, kas šos nomoda sapņus pārvērš realitātē, sniedzot iespēju skolēniem visā pasaulē saņemt alternatīvu vidusskolas izglītību. "Neskatoties uz to, ka latvieši šajās skolās mācās jau kopš 1992. gada, vairums cilvēku par to dzird pirmoreiz," saka Elizabete Romanovska, meitene, kura jau otro gadu mācās vienā no šīm skolām Norvēģijā, ceturtdien lasāms avīzē Diena.

Skolā mācās 200 skolēnu no 95 pasaules valstīm. Neskatoties uz to, ka visas mācības notiek angļu valodā, tas neesot šķērslis valodas nezinātājiem. Ja angļu valoda nav dzimtā, skola piedāvā to apgūt mēnesi garos intensīvos kursos. Elizabete stāsta, ka septembrī esot bijuši skolēni, kuri angliski pratuši tikai divus teikumus, bet nu jau tie brīvi diskutē pat par globālām tēmām. Viņa atzīst, ka dzīvošana kopā ar dažādu kultūru cilvēkiem mēdz novest arī pie nelieliem konfliktiem. "Man bija istabas biedrene no Kotdivuāras, kura dziedāja visu laiku, jo viņu kultūrā ir pieņemts dziedāt, lai atnestu laimi. Mana kultūra sešos no rīta ir gulēt, tas bija izaicinoši!" smejas Elizabete. Runājot par kultūru atšķirībām, meitene stāsta par kādu skolotāju, kura pabeigusi studijas Oksfordā, pēc tam devusies uz Bali, kur kopā ar vietējiem taisījusi paklājiņus. Kad paklājiņu taisīšanas māksla bijusi apgūta, viņa braukusi strādāt par profesoru Hārvardā. "Te vienkārši ir kaut kāda Harija Potera skola!" sajūsmināti piebilst Elizabete.

Plašajai kultūras dažādībai esot vairāk plusu nekā mīnusu: "Mēs varam apskatīt lietas no dažādām perspektīvām. Piemēram, ir Tibetas un Ķīnas konflikts, un man klasē ir gan puisis no Tibetas, gan cilvēki no Ķīnas. Vai, skatoties pazīstamākus konfliktus, mums ir interesants pāris - ukraiņu puisis un krievu meitene."

Skandināvu valstis mums nereti asociējas ne vien ar augstajiem kalniem, bet arī ar tikpat augstajām izmaksām. Dienai neviļus rodas jautājums, kur tad iegūt līdzekļus mācībām tālajā zemē. Elizabete, ilgi nedomājot, saka: "Tas ir pats labākais šajā visā - man tas ir bezmaksas!" Skola meitenei sniegusi stipendiju, kura pilnībā sedz dzīvošanu, izglītību, ēdienu, medicīnisko palīdzību, kā arī pieredzes apmaiņas braucienus. Pērn viņa devusies uz Poliju, kur tika apmācīta strādāt ar neredzīgajiem, vēlāk devusies mācīties sērfot Norvēģijas ziemeļos, un jau šonedēļ paredzēts slēpošanas apmācību ceļojums. Skola apmaksājusi arī meitenes pieteikumus pasaules universitātēm, kas kopumā izmaksājuši 500 eiro. Lai ar to nebūtu gana, skola sadarbojas ar neatkarīgiem sponsoriem, kuri uzņemšanas gadījumā apmaksās arī studijas kādā no pasaules vadošajām augstskolām - Hārvardā, Jeilā, Braunā u. c. "Viņi to pamato ar to, ka mēs, tie, kas esam šeit mācījušies, esam topošie pasaules līderi, tāpēc viņi apmaksā arī tālāko izglītību. Mēs gan paši smejamies - kas mēs par līderiem!" smejoties saka Elizabete. Meitenes vecāki spēj nodrošināt meitas kabatas tēriņus, taču, ja tā nebūtu, arī tie tiktu apmaksāti.

"Šeit ļoti daudzi mani sauc par Latviju, jo es esmu viss, ko viņi zina par to. Tā ir tāda atbildība - kad izeju no savas istabas, es vairs neesmu Elizabete, esmu Latvija," meitene dalās pārdomās. Viņai bieži nākas stāstīt par Latviju, un pirmais, ko viņa parasti uzsver, esot cilvēki. Viņa vienmēr stāstot, ka latvieši ir cilvēki ar plašu sirdi, kuri ļoti novērtē mazas lietas: "Ja mums ir Māris Štrombergs, tad visi par viņu ir lepni, visi par viņu raksta, visi priecājas, jo viņš taču ir mūsējais! Ja [Marija] Naumova uzvar Eirovīzijā, mēs par to runājam vēl desmit gadu. Mums neviens sasniegums neskaitās mazs."

Elizabete vairākkārt uzsver, ka grib nest Latvijas vārdu pasaulē, taču, lai to spētu darīt pienācīgi, vēl jāmācās: "Es nespēšu Latvijai dot to, ko varēšu tad, kad iegūšu pasaules līmeņa izglītību. Jo, piemēram, tagad, atbraucot uz Latviju un runājot par dzimumu līdztiesību, es jūtu, ka uz mani skatās šķībi. Es gribu iemācīties parādīt citas perspektīvas."

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 29.janvāra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas