Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Tirgotāji apšauba LTVC datu par pārtikas produktu cenām patiesumu

Tirgotāji apšauba Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) datu par pārtikas produktu cenām patiesumu.

"Pētot LTVC salīdzinātās cenas, nav skaidrs, kādi tieši produkti salīdzināti, tomēr par tiem, kam minēti zīmoli, droši var teikt, ka produktu cenas Rimi ir ievērojami zemākas nekā minētajā pētījumā," sacīja SIA Rimi Latvia vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Valnere.

Kā piemērus viņa min Lipton tēju (25 maisiņu iepakojumā), kas Rimi maksā 0,94 latus (pētījumā - 1,11 lati), 100% apelsīnu sula nopērkama, sākot no 0,86 latiem (pētījumā - 0,96 lati), Kellogs corn flakes 250 grami - 1,20 lati (pētījumā - 1,74 lati), Absolut Vodka degvīns Rimi maksā 11,99 latus (pētījumā - 13,80 lati).

Pēc Valneres teiktā, arī augļu un dārzeņu cenas atšķiras no pētījumā nosauktajām. Piemēram, garo importa gurķu vidējā cena Rimi aprīlī bija 0,88 lati kilogramā (pētījumā - 1,02 lati kilogramā), banānu cena - 0,83 lati kilogramā (pētījumā - 1,06 lati), cena dzeltenajai paprikai - 1,72 lati kilogramā (pētījumā - 2,31 lats kilogramā), bet 1.šķiras apelsīnu cena ir 0,67 lati kilogramā, salīdzinot ar pētījumā norādītājiem 0,99 latiem par kilogramu. Arī pētījumā minētajām svaigās pārtikas cenām Rimi nepiekrīt.

"Produktu cenas ietekmē dažādi faktori, tostarp arī attiecīgā valsts nodokļu politika, bet ne tikai. Runa ir gan par iedzīvotāju pirktspēju, gan tirgus un konkurences situāciju, preču sortimentu un izvēli, kā arī patēriņa specifiku. Viss iepriekš minētais ietekmē to, ka cenas vieniem un tiem pašiem produktiem var atšķirties - pat vienā veikalu tīklā," skaidroja Valnere.

Tāpat viņa uzsvēra, ka uzcenojums pirmās nepieciešamības precēm (svaigajai pārtikai) ir iespējami zems, jo tie ir produkti, pēc kuriem cilvēki primāri izvēlas veikalu. Savukārt ir citas produktu grupas, kas nav tik cenu jutīgas, piemēram, nepārtikas preces, "premium" grupas alkoholiskie dzērieni, tādēļ tām uzcenojums esot augstāks.

Arī Maxima Latvija preses sekretārs Ivars Andiņš informēja, ka Maxima veikalos pārtikas produktiem ir zemākas cenas, nekā minēts LTVC pētījumā. "Jāvaicā LTVC par pētījuma metodiku, jo pilnīgi visos gadījumos reālās cenas veikalos ir zemākas," apgalvoja Andiņš, piebilstot, ka Latvijā turklāt ir augstākais pievienotās vērtības nodoklis (PVN) un darbaspēka nodokļi Baltijā.

Kā norāda Andiņš, piemēram, piens ar 3,5% tauku saturu Maxima veikalos maksā 0,58 latus litrā, salīdzinot ar pētījumā norādītajiem 0,73 latiem par litru, sviests - 0,79 latus par 200 gramiem (pētījumā - 1,08 lati), Gouda/Edam tipa siers - 3,99 latus (pētījumā - 5,15 lati) par kilogramu, broileri - 1,64 lati (pētījumā - 1,89 lati) par kilogramu, L izmēra olas - 0,75 lati (pētījumā - 1,06 lati) par desmit gabaliem, sīpoli - 0,39 lati (pētījumā - 0,52 lati) par kilogramu, dzeltenā paprika - 1,28 lati (pētījumā - 2,31 lats) par kilogramu, banāni - 0,74 lati (pētījumā - 1,06 lati) par kilogramu, apelsīni - 0,85 lati (pētījumā - 0,99 lati) par kilogramu, 100% apelsīnu sula - 0,69 lati (pētījumā - 0,96 lati) par kilogramu, Evian ūdens - 0,49 lati (pētījumā - 0,59 lati) par 0,5 litru pudeli, Lipton melnā tēja - 0,95 lati (pētījumā - 1,11 lati) par 25 maisiņu iepakojumu, Kellogg's oriģinālās pārslas - 1,19 lati (pētījumā - 1,74 lati) par iepakojumu, Absolut Vodka - 11,55 lati (pētījumā - 13,80 lati) par 0,7 litru pudeli.

Kā ziņots, Latvijā joprojām ir dārgākie produkti Baltijas valstīs, turklāt, iespējams, pircēji pārmaksā neefektīvas tirdzniecības dēļ, atzina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe.

Kaut arī pēdējā laikā Lietuvā ļoti būtiski ir pieaugušas pārtikas produktu cenas, jau ilgu laiku Baltijas valstīs lētākā pārtika nopērkama Viļņas veikalos, savukārt dārgākā - Rīgas veikalos. No apskatīto vairāk nekā 40 produktu saraksta jūnijā Viļņā bija 21 Baltijā lētākais pārtikas produkts un septiņi dārgākie, Tallinā - 14 lētākie un 18 dārgākie, bet Rīgā - septiņi lētākie un 21 dārgākais produkts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas