Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Traģēdijas gadadienā grāmatu Atceries Zolitūdi dāvina amatpersonām un vienkāršiem cilvēkiem

Šodien Zolitūdes traģēdijas gadadienā grāmatu Atceries Zolitūdi biedrība Zolitūde 21.11. dāvināja augstām amatpersonām un vienkāršiem cilvēkiem, kuri piedalījās cietušo glābšanā vai sniedza savu artavu traģēdijas seku pārvarēšanā.

Grāmatas svinīgā prezentācija Rīgas domes sēžu zālē iesākās ar Zolitūdes traģēdijai veltītu Martas Ritovas izpildītu dziesmu Eņģeļu koris, kuras tekstu autors ir Toms Barons Lūķis. Izdevniecība MicRec informē, ka tikai divas dienas pēc traģēdijas Ritova sazinājās ar Baronu, kurš ir vairāku citu Ritovas dziesmu vārdu autors, un dziesma tapusi zibenīgā ātrumā.                                         

"Šajā dziesmā mēs izliekam savu sāpi, kaut nedaudz ar domu palīdzēt tiem, kam sāp visvairāk. Šis ir īstais laiks šai dziesmai, atceroties to, kas notika pirms diviem gadiem un to, kas šobrīd notiek pasaulē... Mīliet sev tuvos, sargājiet tos, jo rītdiena nekad nepienāks," norāda māksliniece Ritova.

Pasākumā bija ieradušies aptuveni 150 cilvēki - cietušie, bojāgājušo tuvinieki un glābšanas darbos iesaistītie, kā arī personas, kas palīdzēja cietušajiem atgūties pēc traģēdijas sekām.

Kā pasākumā norādīja biedrības Zolitūde 21.11. vadītāja Regīna Ločmele-Luņova, pirms grāmatas izdošanas cietušo vai bojāgājušo tuvinieki pauduši bažas, ka viņi nav ne rakstnieki, ne žurnālisti, lai grāmatā atspoguļotu savas atmiņas. "Atbildējām: kā varēsiet, tā rakstīsiet. Nebija nekādu ierobežojumu, ne saturā, ne formā. Manuprāt šī fantastiskā ideja realizējās unikālajā grāmatā. Tāpat piekrita rakstīt tie, kuri traģēdijā izdzīvoja," norādīja biedrības vadītāja.

Ločmele-Luņova pateicās visām iestādēm, kuras grāmatas izveidošanai iesniedza oficiālos sarakstus ar visu cilvēku vārdiem, kas piedalījās glābšanas darbos. Luņova gan domā, ka saraksts nav pilns un viņa cer, ka kādreiz izdosies izdot grāmatas otro redakciju, kura būs papildināta ar "kādiem stāstiem, vārdiem un uzvārdiem".

Prezentācijā grāmatas eksemplāri tika dāvināti glābējiem, amatpersonām, mediķiem, politiķiem un vienkāršiem cilvēkiem, kas palīdzēja novērst traģēdijas sekas vai piedalījās grāmatas tapšanā. Grāmatas eksemplāri tika pasniegti, piemēram, ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram, Kriminālpolicijas priekšniekam Andrejam Grišinam, Rīgas mēram Nilam Ušakovam (Saskaņa), celtniekiem, kas pirmie ieradās traģēdijas vietā tūlīt pēc jumta sabrukšanas, Maximas pārstāvjiem, Latvijas televīzijas žurnālistei Aijai Kincai un citiem cilvēkiem. Vairākas personas dažādu iemeslu dēļ uz grāmatas pasniegšanu nebija ieradušās, piemēram, premjerministre Laimdota Straujuma (Vienotība), Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR), Rīgas domes izpildirektors Juris Radzevičs (GKR).

Grāmatas autori ir bojāgājušo tuvinieki un arī traģēdijā cietušie, kuri ir palikuši dzīvi, - kopumā vairāk nekā 120 cilvēki. Teksti gandrīz netika rediģēti, lai saglabātu to unikalitāti un sirsnīgumu.

Grāmatai ir trīs daļas - "Tie, kas aizgāja", kur apkopoti stāsti par tiem, kas gājuši bojā, "Tie, kas izdzīvoja" - izdzīvojošo un glābēju stāsti, un "Tie, kas glāba" - glābšanas operācijas dalībnieku pilns saraksts.

Piemiņas grāmata ir cietajos vākos, tajā izmantots liels skaits unikālu ilustrāciju - fotogrāfijas gan no cietušo personīgajiem arhīviem, gan no notikuma vietas (autori - Aleksandrs Vinks un Roberts Vīcups). Grāmatā ir vairāk nekā 200 lapaspušu, tā izdota latviešu un krievu valodā.

Jau ziņots, ka šodien, Zolitūdes traģēdijas otrajā gadadienā, Rīgā notiek vairāki piemiņas pasākumi. Plkst.17 Zolitūdē, traģēdijas vietā, Rīgā, Priedaines ielā 20, notiks pareizticīgo dievkalpojums. Savukārt plkst.17.44 - laikā, kad pirms diviem gadiem iegruva Maxima, - tiks atklāts pagaidu memoriāls, kas tika izveidots par Rīgas pašvaldības līdzekļiem. Pasākumu translēs Latvijas Televīzija un Latvijas Radio.

Zolitūdes notikumu piemiņai īpašā veidā tiks iedegts viens no gaismas festivāla Staro Rīga objektiem - instalācija Gaismu sauca uz AB dambja. Plkst.17.44 lieljaudas prožektori vērsīs gaismas starus debesīs, aicinot ikvienu šajā brīdī domās pieminēt Zolitūdes traģēdijas upurus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas