Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Valdība pēc karstām diskusijām akceptē zāļu kompensācijas sistēmas maiņu

Turpretī Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas (SIFFA) valdes priekšsēdētājs Imants Sinka uzsvēra, ka šī ideja ir paralēlo importētāju lobijs. Paralēlie importētāji nespēšot garantēt visu nepieciešamo medikamentu pieejamību.
Valdība pēc vairāk nekā stundu ilgušām karstām diskusijām Patbalstīja Veselības ministrijas (VM) izstrādātās izmaiņas noteikumos par medikamentu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtību, veicinot konkurenci kompensējamo medikamentu jomā.

Spriežot par šo ieceri, izskanēja pārdomas, vai līdz ar šo kārtību tiks saglabāti vienādi nosacījumi zāļu ražotājiem un medikamentu paralēlajiem importētājiem. Vienlaikus premjere uzsvēra, ka konkurence ir atbalstāma.

Izklāstot plānu, veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) uzsvēra, ka šie noteikumi palīdzēs īstenot valdības deklarācijā pausto mērķi palielināt veselības nozares finansējumu. Viņš pauda, ka līdz šim zāļu imports ir bijis neefektīvs. Ar jaunajiem noteikumiem medikamentus kompensētu nevis pēc reģistrācijas numura, bet sastāva. Tam vajadzētu nodrošināt zāļu cenu pazeminājumu.

Belēvičs, kurš jautājuma skatīšanas laikā vairākkārt aicināja balsot par noteikumu izmaiņu pieņemšanu, ar to izpelnījās Straujumas aizrādījumus. Ministrs arī izteicās, ka uzņemas personīgu atbildību par noteikumos solītajiem efektiem. Tas arī fiksēts valdības protokollēmumā.

Noteikumu projekts paredz ar zāļu paralēlās izplatīšanas un paralēlā importa atbalstīšanas pasākumiem stiprināt konkurenci medikamentu kompensācijas kārtības ietvaros, kas veicinātu kompensējamo zāļu sarakstā iekļauto zāļu cenu samazināšanu un ietaupījumu valsts budžetā. Tas savukārt ļautu paplašināt kompensācijas iespējas pacientiem ar smagām hroniskām saslimšanām, skaidrojusi Veselības ministrija.

Grozījumu projektā noteikts, ka paralēli izplatīto un paralēli importēto zāļu cenas ir zemākas par to kompensējamo zāļu cenām.

Tāpat noteikumu projektā noteikts, ka turpmāk kompensējamo zāļu saraksta aktualizēšana notiks četrreiz gadā (pašlaik divas reizes gadā). Savukārt paralēli izplatīto un paralēli importēto zāļu cenu aktualizēšana turpmāk tiks veikta uz katra mēneša pirmo datumu.

Lai uzlabotu kompensējamo zāļu A sarakstā (savstarpēji aizvietojamas zāles) iekļauto zāļu pieejamību, noteikumu projektā ir iekļauta norma, kas paredz, ka turpmāk vienas references grupas ietvaros references cena var tikt noteikta vairākām zālēm vai medicīniskajām ierīcēm. Līdz ar to pacientam un ārstam būs plašāka iespēja izvēlēties atbilstošāko medikamentu references grupas ietvaros.

Savukārt, lai motivētu iesniedzējus samazināt kompensējamo zāļu B sarakstā (savstarpēji neaizvietojamas zāles) iekļauto zāļu cenas, noteikumu projekts paredz samazināt cenas slieksni no 30% uz 20%.

Lai uzlabotu infekcijas slimību ārstēšanu bērniem, kā arī mazinātu antimikrobiālo rezistenci, kas var rasties, pašārstēšanās ceļā ārstējot infekcijas slimības, noteikumu projekts paredz pie noteiktām diagnozēm, pie kurām zāļu kompensācija tika līdz šim nodrošināta bērniem līdz 3 gadu vecumam, no šī gada 1.jūlija tiktu piemērota līdz pat 18 gadu vecumam.

Tāpat ar šā gada 1.jūliju līdz 75% tiks palielināta valsts noteiktā kompensācija medikamentiem tiem pacientiem, kuri slimo ar Krona slimību, čūlaino kolītu un psoriāzi, tādējādi uzlabojot medikamentozās terapijas pieejamību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas