Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Valsts un pašvaldības pakalpojumi būs pieejami, nekur nebraucot

Pašvaldības, kuras vēlas savā novadā izveidot Valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru, var sākt pieteikties Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM). Ar valdības atbalstītiem noteikumiem paredzēta kārtība, kādā šim mērķim tiks piešķirta valsts budžeta dotācija. Tās kopējā summa šogad būs 919 739 eiro. Tos plānots sadalīt starp 48 novadiem un diviem reģionālās attīstības centriem, kuros klientu apkalpošanas vietas varētu izveidot šajā gadā, trešdien lasāms avīzē Diena.

Līdzīga valsts budžeta dotācija ieplānota arī nākamajā un aiznākamajā gadā, lai trīs gados pakāpeniski vienotos klientu apkalpošanas centrus izveidotu 89 novados un 21 reģionālās nozīmes attīstības centrā. Lielajās pilsētās jau tagad ir valsts pārvaldes iestādes, un tajās pakalpojumu sniegšana šādā klientu apkalpošanas vietā varētu notikt no 2018. gada. Valsts un pašvaldības pakalpojumu saņemšana vienuviet atvieglos cilvēkiem to pieejamību - tagad tie atrodas dažādās vietās un līdz šīm iestādēm dažviet ir apgrūtināta nokļūšana. Jau vairākus mēnešus darbojas klientu apkalpošanas centrs Rīgā Valsts ieņēmumu dienesta telpās. Tagad iedzīvotājiem un uzņēmējiem ir pieejami aptuveni 2000 valsts un pašvaldību piedāvātie publiskie pakalpojumi, kurus var saņemt vairāk nekā 900 vietās Latvijā, liecina VARAM informācija.

Ja pašvaldību interese būs lielāka par šā gada iespējām, priekšroka būs tiem novadiem, kas atrodas tālāk no attīstības centriem, - šo teritoriju cilvēkiem ir jāpavada ilgāks laiks ceļā, lai saņemtu valsts iestāžu pakalpojumus, Dienai paskaidroja VARAM Pašvaldību departamenta direktors Aivars Draudiņš. Viņš pastāstīja, ka par tiem novadiem, kas ir reģionālās nozīmes attīstības centri, katru atsevišķi VARAM ziņos valdībā un tā pieņems lēmumu par dotācijas piešķiršanu. Lielajos centros, kādi ir 21, uz vietas varētu strādāt valsts pārvaldes iestāžu darbinieki. Tiem plānota valsts budžeta dotācija - ne vairāk kā 70% jeb 50 000 eiro no centra kopējām izmaksām. Tas nozīmē, ka pašvaldības līdzfinansējums ir 30%.

Viens no reģionālās attīstības centriem, kas jau šogad varētu pieteikties uz dotāciju, ir Smiltenes novads, kura bijušais mērs Ainārs Mežulis (ZZS) tagad ir Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāts. Arī no šīm pozīcijām viņš valdības piedāvājumu vērtē pozitīvi. Attīstības centros, kuros ir lieli uzņēmumi, valsts pakalpojumu pieejamība vienuviet atvieglotu ne tikai iedzīvotāju, bet arī uzņēmēju dzīvi, atzina Mežulis.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 27.maija, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas