Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Ventspilī Latvijas Forumā rosina veidot IT platformu

Nelielais Latvijas foruma (LF) dalībnieku skaits Ventspilī, pilsētas Digitālajā centrā nebija šķērslis, varbūt pat otrādi — sekmēja brīvāku viedokļu apmaiņu par to, kā šībrīža smagajā ekonomiskajā un sociālajā situācijā pašorganizēties, veicināt vietējo iniciatīvu un sadarbību grūtību pārvarēšanā. Interesentu vidū bija ierēdņi, pašvaldības amatpersonas, uzņēmumu vadītāji, izglītības un zinātnes darbinieki. Nav šaubu, ka gaišo Ventspils prātu LF būtu bijis vairāk, taču par pasākuma norisi vietējos medijos iepriekš par to informācija neparādījās.

Diskutējot vairāku stundu garumā, pasākuma dalībnieki nonāca pie kopīga secinājuma: turpmāk vajadzētu mainīt LF mērķi, lai tas kļūtu par valstī ietekmīgāko sabiedrības pārstāvniecību un varētu līdzdarboties pašreiz valstiski svarīgu jautājumu (t.sk. saistītiem ar SVF, ES ) risināšanā. Pamatojums tam  — LF ir izvirzījis ierobežojumu koncentrēties tikai uz   pašorganizēšanos, pašiniciatīvu, kas ir atkarīga tikai no indivīda vai kādas grupas. Līdz ar to LF uzņemas sociāli ekonomisku atbildību par sabiedrības uzmanības, iniciatīvas un potenciāla apzinātu novirzīšanu no neefektīvas valsts pārvaldes un resursu izmantošanas uz šauri piezemētu uzstādījumu.

Ventspilnieki piedāvāja arī izveidot IT platformu, kurā tiešsaistes režīmā būtu apkopota visa Valsts kases, VID un cita ienākošā un izejošā informācija par naudas plūsmām. Tas ļautu Latvijas iedzīvotājiem nepastarpināti pārliecināties par situāciju valstī. Vienlaicīgi tas būtu instruments, ar kura palīdzību iespējams modelēt dažādus valsts attīstības scenārijus (piemēram, kas notiktu, paceļot vai samazinot nodokļu likmes, utt.).

Forumā ar aktivitāti bija iezīmīgs Ventspils Augstskolas Inženierpētniecības centra direktors Valdis Avotiņš. Viņaprāt, internetā vajadzētu veidot publiski pieejamu datu bāzi par tām iniciatīvām tautsaimniecības un zinātnes jomā, kas ir iesāktas un potenciāli izmantojamas, taču dažādu apstākļu dēļ savulaik nav īstenotas. Viņš pieļāva, ka tām varētu rasties sekmīgi turpinātāji. V. Avotiņš piedāvāja arī risinājumu, kā vairot jauno uzņēmēju zināšanas par eksporta iespējām, jo daudziem tādu trūkst.

Savukārt Ventspils Augsto tehnoloģiju parka valdes priekšsēdētāja Dana Reizniece prognozēja veidu, kā darba un finansējuma izsīkuma apstākļos pasargāt valsti no zinātnieku aizplūšanas uz ārzemēm. Viņa uzskata, ka jāveido datu bāze par mūsu zinātniekiem un viņu kompetencēm, ar mērķi veicināt viņu potenciāla izmantošanu pārrobežu projektos, jo iesaistīšanās tajos viņus varētu gan nodarbināt, gan arī (līdz labākiem laikiem) saglabāt Latvijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums, kā dēļ izsludināts dzeltenais brīdinājums, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas