Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Veselībai nauda būs, ja spēlēs pēc noteikumiem

Savu plānu VM iedala vairākās daļās. Pirmkārt, sākta veselības pakalpojumu finansēšanas un pieejamības pārskatīšana. Būtībā tas nozīmē, ka beidzot skaidri tiks definēts, kurus veselības aprūpes pakalpojumus valsts apmaksā saskaņā ar budžeta iespējām. Pakalpojumu groza ietvaros tiks izvērtēti pakalpojumu tarifi, kuri patlaban neatbilst patiesajām izmaksām.

Šeit rīcības plāns runā arī par mediķu darba samaksas modeli, kas varētu nozīmēt, ka atalgojums nozarē pakāpeniski varētu palielināties. Darba grupa, kas strādā ar šiem jautājumiem, izstrādās arī priekšlikumus, kā mazināt rindas. Plānots, ka pakalpojumu grozs būs definēts maija beigās, tarifu pārskatīšana noslēgsies līdz ar jūliju. Līdz septembrim jāizstrādā darba samaksas modelis un aprēķins, ko tas prasītu valsts budžetam, lai sešu gadu laikā mediķu atalgojuma ziņā sasniegtu vēlamo rezultātu. 

Papildu finansējums veselības aprūpei būs tikai tad, ja tiks spēlēts pēc noteikumiem, kas šajā gadījumā nozīmē strukturālas reformas. Tā atkārtoti arī pēc tikšanās ar mediķu organizāciju pārstāvjiem uzsver valdības vadītājs Māris Kučinskis (ZZS). Paši mediķi Veselības ministrijas (VM) rīcības plānu pašreizējā redakcijā joprojām neatbalsta, uzskatot, ka tajā jāparādās konkrētam finansējumam. Tas nozīmē, ka gan ģimenes ārsti, gan citi nozarē strādājošie tik un tā protestēs un, ja kompromisu neatradīs, plāno paust neuzticību premjerministram. 

Otrā daļa lielā mērā saistīta ar jauna veselības finansēšanas modeļa izstrādi. Joprojām nav atmesta doma par obligāto veselības apdrošināšanu, bet, kāds modelis izskatīsies, varēs saprast šī gada beigās. Pēc tam visu nākamo gadu notiktu tā aprobācija un 2018. gadā – ieviešana. VM valsts sekretāre Solvita Zvidriņa Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā gan atzīmēja, ka pirmie modeļa varianti būs zināmi jau jūlijā un tad būs jāvienojas, pie kura varianta darbu turpināt. 

Vēl līdz gada beigām plānots izstrādāt veselības pakalpojumu sniedzēju kartējumu, proti, tiks noteikts reģionālo, lokālo un citu ārstniecības iestāžu sniegto pakalpojumu klāsts un pieejamība, ņemot vērā to sniegšanas sarežģītību.
Plānā iekļauta arī e-veselības projekta iesākto darbu pabeigšana un tā attīstība. Paredzēts, ka līdz gada beigām obligāti jāsāk lietot e-receptes un e-darbnespējas lapas, pārējie pakalpojumi – nākamā gada laikā.

Lai pieteiktās reformas varētu sākt īstenot, nākamajam gadam veselības aprūpei varētu būt paredzēti papildu 35 miljoni eiro. Kučinskis vairāk uzreiz nesola un piebilst, ka bez plašāka izvērtējuma runāt par lielākiem līdzekļiem pašlaik nav iespējams. "Bez skaidrības, bez sistēmas izveides, bez redzējuma, kā noteikumi veselības nozarē funkcionēs, joprojām uzskatu, ka es valdības vārdā šobrīd nevaru pateikt, ka būs ļoti daudzi miljoni," pēc tikšanās ar mediķiem sacīja Kučinskis. Sarunas gan esot bijušas produktīvas, un rīcības plāns, pēc valdības vadītāja teiktā, – visām pusēm ir pieņemams. Vienošanās nav panākta par to, vai plānā būtu jāmin konkrēti skaitļi, kā finansējums pieaugs, piesaistot to iekšzemes kopproduktam (IKP). 

Visu Annas Strapcānes rakstu lasiet pirmdienas, 25. aprīļa laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas