Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Viens no Eiropas Parlamenta ēkas gaiteņiem tiks nodēvēts par Baltijas ceļa aleju

Eiropas Parlamenta (EP) Prezidijs ir atbalstījis deputātes Sandras Kalnietes (Vienotība) priekšlikumu vienu no EP Briseles ēkas centrālajiem gaiteņiem nosaukt par Baltijas ceļa aleju, tā godinot Latvijas, Igaunijas un Lietuvas iedzīvotājus, kuri 1989. gadā 23.augustā izveidoja vairāk nekā 600 kilometrus garu cilvēku ķēdi starp trim valstīm, lai apliecinātu savu apņēmību atgūt neatkarību, portālu Diena.lv informēja S.Kalnietes palīgs Mārtiņš Spravņiks.

S.Kalniete ar šo priekšlikumu nāca klajā 2011. gada rudenī notikušajā konferencē par godu Baltijas valstu neatkarības atgūšanas 20. gada dienai. Deputātes priekšlikumu atbalstīja visi Baltijas valstu deputāti no četrām lielākajām parlamenta frakcijām.

''Baltijas ceļš bija unikāls notikums, kura simboliskā nozīme pasaules tautu brīvības cīņu vēsturē nekad nezudīs. Mūsu tautu sadotās rokas kļuva par tēlu, kas uzspridzināja vienaldzības un noklusēšanas sienu, kas mūs šķīra no pārējās brīvās Eiropas un pasaules. Mūsu miermīlīgais protests pret padomju okupāciju dāvāja mums tuvu un tālu zemju cilvēku simpātijas un plašu atbalstu. Es priecājos, ka Baltijas ceļš Eiropas Parlamentā tagad ik dienas atgādinās tūkstošiem Eiropas Parlamenta deputātu, darbinieku un viesu par šo cildeno Latvijas, Igaunijas un Lietuvas vēstures lappusi,'' uzskata S. Kalniete, kura 1989. gadā bija atbildīga par Baltijas ceļa organizēšanu Latvijā.

EP gaiteņa svinīgās nosaukšanas pasākums Briselē notiks 2013. gada pavasarī, papildinot Latvijas Tautas frontes 25 gadu svinību programmu.

S.Kalniete ir gandarīta, ka ir izdevies kolēģus EP pārliecināt par Baltijas ceļa ideju. Tai bija jāgūst gan EP prezidenta, gan 15 viceprezidentu, gan piecu kvestoru atbalsts.

''Protams, ka mēs neesam vienīgie, kuri vēlas, lai kāda no EP telpām tiktu nosaukta kādas izcilas personības, organizācijas vai notikuma vārdā. Tomēr mūsu argumentācija bija spēcīga, jo Baltijas ceļš ir unikāls un šī notikuma dalībnieki ir pelnījuši cieņas apliecinājumu,'' uzskata S.Kalniete.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas