Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Viņķele: Sociālajai palīdzībai jābūt ienākumjutīgai

Sociālajai palīdzībai ir jābūt ienākumjutīgai – jābalstās uz personas ienākumu novērtējumu un jābūt precīzāk mērķētai, otrdien laikraksta Neatkarīgā Rīta avīze intervijā sacīja labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība).

Jau iepriekš ministre norādījusi, ka sociālā sistēma ir jāreformē. Viņa uzsvēra, ka sociālajai palīdzībai jābūt saistītai arī ar apgādājamo skaitu. I.Viņķele skaidroja, ka jāraugās, lai cilvēks nenonāktu nabadzības slazdā, ņemot vērā esošo nodokļu politiku, jo ar noteiktu ienākumu līmeni ir gandrīz vai neizdevīgi strādāt.

"Vienmēr būs grupa cilvēku, kam pabalsts naudā būs daudz efektīvāka palīdzība nekā nodokļu atvieglojumi. Ja cilvēks ir nodarbināts zema atalgojuma segmentā, tad atvieglojums par apgādājamo viņa finansiālo situāciju īsti neuzlabo," atzina I.Viņķele.

Ministre norādīja, ka cilvēkam, stājoties darba attiecībās, pieaug izdevumi. "Jādomā par bērnu pieskatīšanu, bērnudārzu vai aukli, par transportu, darbā ir citas prasības arī apģērba ziņā. Ja cilvēks atrod darbu mazo algu nodarbinātības segmentā, tad, noņemot nost līdz ar to radušos izdevumus, viņam līdzekļu dzīvošanai paliek mazāk, turklāt sociālās palīdzības pakalpojumiem viņš vairs nekvalificējas," paskaidroja I.Viņķele.

Labklājības ministrijas nākamā pusgada uzdevums ir precīzi definēt parametrus, pēc kuriem cilvēks kvalificētos palīdzības saņemšanai. Ministre norādīja, ka pašlaik palīdzību saņem līdz noteiktai summai un, tikko ienākumi par vienu vai diviem latiem pārsniedz noteikto līmeni, cilvēks palīdzību nevar saņemt. Kā vienu no risinājumiem I.Viņķele min sniegt atbalstu arī minētajā gadījumā, tikai mazākā apmērā. Ministre uzsvēra, ka par šo jautājumu ir sāktas diskusijas ar sociālo pakalpojumu departamentu un pašvaldībām.

I.Viņķele uzsvēra, ka jāraugās, lai nodokļu atvieglojumu politika būtu tāda, kas cilvēku motivētu būt nodarbinātam. Priekšlikumi esot vairāki, piemēram, ja darba devējs dod darbu ilgstošam bezdarbniekam, valsts darba devējam nāk pretī un piedāvā kādus stimulus, piemēram, sociālās apdrošināšanas iemaksas nebūtu jāmaksā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas