Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
Individuālā kompensācija ir pārāk maza, salīdzinot ar zāļu cenām

Zāles meklē, lūdzot ziedojumus

Kaut arī Latvijā ir pieejami vairāki jaunās paaudzes medikamenti onkoloģisko saslimšanu ārstēšanai, kas reģistrēti Eiropas Savienībā, tikai divus no tiem mūsu pacientiem kompensē valsts. Taču pacienti, zinot šo medikamentu augsto efektivitāti, aizvien vairāk cenšas izmantot iespēju pagarināt mūža ilgumu un kvalitāti un nereti mēģina tos iegādāties par saviem līdzekļiem. Tā kā zāļu cena ir augsta – tie var būt vairāki desmiti tūkstoši eiro gadā –, tikai retais var atļauties šādu summu samaksāt, neņemot kredītus vai nepārdodot īpašumus.

Pēdējos pāris gados arvien vairāk onkoloģijas pacientu lūdz arī sabiedrības palīdzību, piemēram, vēršoties pie labdarības fonda Ziedot.lv.

Ar kompensāciju vien nepietiek

Labdarības fonda Ziedot.lv apkopotie dati liecina – 2015. gadā portālā ar lūgumu palīdzēt savākt līdzekļus zāļu iegādei vērsās 11 onkoloģijas slimnieku, kam bija nepieciešama kopējā summa 198 060 eiro, 2016. gadā palīdzības lūdzēju skaits bija jau 27 un 743 343 eiro, savukārt 2017. gada deviņos mēnešos 46 vēža skartajiem cilvēkiem, lai uzlabotu savu veselības stāvokli, vajadzīgi 1 318 633 eiro. Parasti viena medikamentu kursa izmaksas ir no 7579 līdz 108 505 eiro, un ik mēnesi pašiem pacientiem par zālēm jāpiemaksā no 883 līdz 13 563 eiro. Šīs summas ir ļoti lielas, ņemot vērā, ka vidējā alga Latvijā 2017. gada 1. ceturksnī pēc nodokļu nomaksas bija vien 648 eiro. Tikai 52% no Ziedot.lv onkoloģijas slimniekiem, kuriem nepieciešama nauda medikamentu iegādei, saņem valsts kompensāciju. Onkoloģijas pacientu vecums, kas vērušies Ziedot.lv pēc palīdzības, ir no 19 līdz 73 gadiem, 90% šo cilvēku ir darbaspējīgā vecumā un 34% ir nepilngadīgu bērnu apgādnieki. 
To, vai konkrētajam pacientam nepieciešami jaunās paaudzes medikamenti, nosaka ārstu konsilijs. Ja tiek lemts, ka attiecīgais medikaments ir efektīvākais ārstēšanas līdzeklis, pacients ar konsilija slēdzienu var vērsties Nacionālajā veselības dienestā un pieprasīt individuālo kompensāciju. Par kompensācijas piešķiršanu NVD sniedz atbildi mēneša laikā no pieprasījuma saņemšanas.

Kompensācija ir 14 000 eiro gadā un tiek sadalīta pa mēnešiem, turklāt pacients kompensāciju var saņemt tikai tad, ja spēj nodrošināt līdzmaksājumu – nepieciešamo summu medikamentu iegādei. 

Trūkst pārskatāma plāna

Nespējot pašu spēkiem nosegt ārstēšanas izmaksas, cilvēki vēršas labdarības fondā Ziedot.lv. "Diagnoze vēzis cilvēkam ir biedējoša. Taču vienlaikus ar psiholoģisko triecienu, nemaz nerunājot par fiziskajām problēmām, slimnieks un viņa tuvinieki ir spiesti vēl arī raizēties par to, kā atrast naudu ārstēšanai. Aktīvākie meklē sabiedrības palīdzību, bet liela daļa vienkārši samierinās ar diagnozi, tas ir nežēlīgi," uzskata labdarības fonda Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta. Viņasprāt, līdzekļus medikamentu kompensēšanai būtu iespējams atrast, efektīvāk plānojot veselības aprūpes budžetu. "NVD skaidro – cik daudz medikamentu būs pieejami 2018. gadā, ir atkarīgs no budžeta, taču vajadzētu sākt no otras puses – saprast, cik daudz naudas nepieciešams zāļu iegādei, un tad plānot, kur to ņemt. Arī 14 000 individuālā kompensācija ir pārāk maza, salīdzinot ar zāļu cenām," uzskata Dimanta. 

Jākoncentrējas uz ilgtermiņa sasniegumiem

VM ir jānosaka precīzi sasniedzamie mērķi un prioritāšu kritēriji, jāsaprot, kādi rezultāti ir iegūstami īstermiņā un kādi ilgtermiņā. "Nespēja sakārtot veselības aprūpes sistēmu ir politisks jautājums, nevis objektīvs naudas trūkums. Daudzviet līdzekļi tiek tērēti neefektīvi, turklāt tos nozarei iespējams piesaistīt, pārplānojot naudas sadali citām jomām. Ja valdība veselības aprūpes sistēmas uzlabošanu noteiktu par prioritāti un attiecīgi rīkotos, rezultāti neizpaliktu, to rāda citu valstu piemērs, kuru ekonomika ir līdzīga Latvijas ekonomikai, bet kuras spējušas atvēlēt vairāk līdzekļu veselības aprūpei," skaidro Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes asociētā profesore Solvita Olsena. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas