Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

ASV Kongress apstiprina likumprojektu par Irānas kodolvienošanās caurskatīšanu

ASV Pārstāvju palāta ceturtdien ar lielu balsu vairākumu apstiprināja likumprojektu, kas paredz Kongresam tiesības caurskatīt un, iespējams, noraidīt starptautisko vienošanos par Irānas kodolprogrammu.

Par likumprojektu balsoja 400 likumdevēji, bet pret - tikai 25.

Senāts likumprojektu apstiprināja jau pagājušajā nedēļā pēc tam, kad tika panākts kompromiss un no tā tika svītrotas dažas visstingrākās normas.

Tagad likumprojekts tiks nosūtīts Baltajam nama, un administrācijas amatpersonas jau izteikušās, ka prezidents Baraks Obama to parakstīšot.

Likumprojekts paredz dot Kongresam 30 dienas, lai izvērtētu galīgo vienošanos, ja tāda tiks panākta pasaules lielvaru sarunās ar Irānu. Šajā laikā Obamam būs liegts uz laiku atcelt jebkādas pret Teherānu vērstās sankcijas, kuras apstiprinājis Kongress.

Pārstāvju palātas spīkers Džons Bēners, kurš pārstāv republikāņus, norādīja, ka likumprojekts sniedz vienīgo iespēju Kongresam apturēt "sliktu vienošanos", jo Baltais nams darot visu, lai panāktu jebkādu vienošanos.

Pret likumprojektu iebilda daži konservatīvi noskaņotie republikāņi, jo, viņuprāt, tas Irānai neizvirza pietiekami stingras prasības.

Lai nomierinātu opozicionārus, Pārstāvju palātas līderi līdztekus sarīkoja balsojumu par sankciju pastiprināšanu pret šiītu bruņoto grupējumu Hezbollah.

Hezbollah ar Irānas atbalstu tika dibināts pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados, lai cīnītos pret Izraēlu Libānā. Tagad tas izaudzis par nopietnu militāru un politisku spēku, un grupējuma kaujinieki iesaistījušies cīņās Sīrijā prezidenta Bašara al Asada pusē.

Tomēr likumprojektu par sankciju pastiprināšanu pret Hezbollah pagaidām nav skatījis Senāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits