Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Vēlētāji ASV: Šajās vēlēšanās mums nākas izvēlēties mazāko no ļaunumiem

ASV prezidenta vēlēšanās pilsoņiem nākas izvēlēties mazāko no ļaunumiem, jo abi galvenie amata kandidāti pierādījuši, ka viņiem nevar uzticēt valsts vadīšanu, tā aģentūrai LETA norādīja vairāki vēlētāji.

Vairāki no aptaujātajiem pilsoņiem, kuri Fīniksā, Arizonā, varēja doties pie vēlēšanu urnām jau no plkst.6, atzina, ka ir noguruši no priekšvēlēšanu aktivitātēm un vēlas, lai vēlēšanas ātrāk noslēgtos. Tā, piemēram, Katalino Adams, kurš strādā viesnīcu nozarē, aģentūrai LETA sacīja, ka viņa vērtējumā republikāņu kandidāts Donalds Tramps pats par sevi ir jocīgs un savā ziņā atgādina tādu kā multiplikācijas filmu varoni. "Tas man noteikti nav pieņemami, tādēļ par viņu nemaz nebalsoju," sacīja Adams.

Pretējās domās ir Fīniksas piepilsētas iedzīvotājs Kregs Reijs, kurš rindā, lai atdotu savu balsi, nostāvēja vairāk nekā 40 minūtes. Viņa vērtējumā demokrātu kandidāte Hilarija Klintone izdarīja vairākas sliktas lietas, taču arī Tramps nav spožs un darījis daudz ko sliktu. "Vienīgā atšķirība ir tā, ka Tramps savas kļūdas pielaida pagātnē, bet Hilarija ar visiem e-pastu skandāliem - tagad. Viņi abi ir slikti, tomēr Tramps ir mazākais no ļaunumiem," viņš sacīja, piebilstot, ka tā uzskata daudzi.

Arizona, kura vairākus gadus lielākoties savu balsi atdevusi par republikāņu kandidātiem, šogad būs viens no štatiem, kurš varētu mainīt vēlēšanu rezultātus. Vairāki aptaujātie iedzīvotāji norādīja, ka latīņamerikāņus neapmierina republikāņu līdzšinējā politika, līdz ar to Arizona varētu vairāk atbalstīt demokrātus.

Līdzīgās domās ir arī Marta Romero, kura neslēpa cerību, ka vēlēšanās uzvarēs Klintone.

"Viņai ir lielāka pieredze. Viņa ir profesionāle, turpretī Trampam nav pilnīgi nekādas pieredzes. Viņš prot tikai bļaustīties. Kas attiecas uz Klintones e-pasta skandālu, vismaz mani tas nekādā veidā neietekmēs. Ja raugāmies no šāda viedokļa, tas, ko izdarījis Tramps, vismaz mani ietekmē daudz vairāk," viņa atzina.

Romero arī piebilda, ka Trampam līdz šim bijusi liela ietekme, taču tas nedod viņam tiesības neglaimojoši izteikties par sievietēm.

Savukārt Reijens Vels aģentūrai LETA atzina, ka nebalsoja ne par vienu no prezidenta amata kandidātiem, jo nespēj piekrist Trampa un Klintones viedokļiem.

"Būsim atklāti, Tramps nav nopietni uztverams. Kas attiecas uz Klintoni, es vienkārši viņai neuzticos. Es esmu dienējis armijā, līdz ar to ļoti labi saprotu, cik svarīgi ir nopietni attiekties pret ierobežotas pieejamības informāciju. Pilnīgi iespējams, ka lielākā ASV sabiedrības daļa nemaz neapzinās, cik tas viss ir nozīmīgi," viņš sacīja. "Šādas lietas nopietni apdraud mūsu drošību. Es nevēlos prezidenta amatā redzēt cilvēku, kurš vieglprātīgi izturas pret savu valsti," piebilda Vels.

Iedzīvotāji savu balsi vēlēšanās varēs nodot vēl vairākas stundas, savukārt paralēli tam Fīniksā norisināsies demokrātu un republikāņu pasākumi, sagaidot rezultātus. Abi pasākumi norisināsies viesnīcās paaugstinātas drošības apstākļos.

Jau vēstīts, ka, lai gūtu uzvaru vēlēšanās, prezidenta amata kandidātam jāizcīna vismaz 270 no 538 elektoru balsīm, kas sadalītas starp štatiem atbilstoši to iedzīvotāju skaitam.

Absolūtā vairumā štatu visas pavalstij atvēlētās elektoru balsis tiek kandidātam, kas attiecīgajā štatā ieguvis visvairāk vēlētāju balsu.

Rezultāti tiks paziņoti štats pēc štata, pamatojoties gan uz daļējiem balsu skaitīšanas rezultātiem, gan uz aptaujām, gan uz iegūto datu ekstrapolācijām, iezīmējot katru no pavalstīm tās partijas tradicionālajā krāsā, kuras kandidāts attiecīgajā pavalstī guvis uzvaru. Tradicionāli republikāņiem tā ir sarkanā krāsa, bet demokrātiem - zila.

Tādējādi galīgais uzvarētājs, kas jau savācis maģisko 270 elektoru balsu skaitu, var kļūt zināms jau dažas stundas pēc pusnakts, taču iespējams, ka intriga saglabāsies vēl līdz agrai trešdienas priekšpusdienai.

Šogad pirmie iespējamie pārsteigumi gaidāmi jau neilgi pēc plkst.2 pēc Latvijas laika, kad balsošana beigsies Dienvidkarolīnā, Džordžijā, Indiānā, Kentuki un Virdžīnijā. Negaidītus pavērsienus cīņā var ienest Trampa zaudējums Džordžijā, kuras vēlētāji tradicionāli balsojuši par republikāņiem. Savukārt demokrātiem nepatīkamu pārsteigumu var sagādāt Klintones sakāve Virdžīnijā, kur 2012.gadā uzvarēja Obama.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits