Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Baltijas jūras reģionā šonedēļ fiksēts nedaudz paaugstināts radiācijas līmenis

Ziemeļvalstu radiācijas drošības dienesti šonedēļ Baltijas jūras reģionā fiksējuši nedaudz paaugstinātu radiācijas līmeni, kas gan nav tik augsts, lai kaitētu cilvēku veselībai vai videi.

Kā uzskata Nīderlandes eksperti, domājams, ka tas varētu būt saistīts ar kodoldegvielas elementa dehermetizāciju kādā no atomelektrostacijām Krievijas rietumos.

Tikmēr Krievijas ziņu aģentūra TASS, atsaucoties uz valsts atomenerģētikas koncerna Rosenergoatom pārstāvi, ziņo, ka neviena no divām atomelektrostacijām valsts ziemeļrietumos nav ziņojusi ne par kādām problēmām.

Pēc amatpersonas teiktā, Ļeņingradas atomelektrostacija un Kolas atomelektrostacija strādā normālā režīmā, nekādas novirzes iekārtu darbā nav konstatētas un radiācijas līmenis ne spēkstaciju teritorijā, ne to apkaimē nepārsniedz dabisko fonu.

Somijas, Norvēģijas un Zviedrijas radiācijas un kodoldrošības uzraudzības iestādes šonedēļ ziņoja, ka fiksējušas nedaudz paaugstinātu vairāku radioaktīvo izotopu līmeni daļā Somijas, Skandināvijas pussalas dienvidos un Arktikā, bet neizteica pieņēmumus par to izcelsmi.

Savukārt Nīderlandes Nacionālais sabiedrības veselības institūts norāda, ka analizējis Ziemeļvalstu datus un aprēķinājis, ka radionuklīdi nākuši no Krievijas rietumiem un ir "mākslīgas izcelsmes", proti, tie varētu būt saistīti ar kodoldegvielas elementa bojājumu kādā kodolspēkstacijā.

Tomēr arī institūta paziņojumā atzīts, ka precīzu avotu nav iespējams noteikt ierobežotā mērījumu skaita dēļ.

Visaptverošā kodolizmēģinājumu aizlieguma līguma organizācija piektdien tviterī ziņoja, ka tās Zviedrijā bāzētie radiācijas novērošanas sensori 22. un 23.jūnijā konstatējuši nedaudz paaugstinātu, bet nekaitīgu vairāku radioaktīvo izotopu klātbūtni Eiropas ziemeļrietumos. Pievienotajā kartē kā iespējamā to izcelsmes vieta uzrādīta plaša teritorija, kas aptver Dāniju, Norvēģiju, Zviedrijas dienvidus, lialāko daļu Somijas un daļu Krievijas rietumu rajonu, ieskaitot Sanktpēterburgu.

 

Top komentāri

interesanti
i
Kad krievija ir kaut ko atzinusi? NEKAD.
spriidiic
s
Kremļeļi atkal mēģināja piepirdināt to atomraķeti . Ja būtu izdevies , parādes laikā paziņotu . Sanāca kā parasti , drusku radiācija uzrāva ciparus .
Pūķins cūkojas
P
Tas cilvēks neko pozitīvu darīt neprot. Viņš ir Krievijas un pasaules lāsts.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits