Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Narvas pievārtē esošais padomju tanks novietots uz piekabes pārvešanai uz muzeju

Pēc Igaunijas valdības otrdienas lēmuma pārvietot Narvas pievārtē esošo padomju laika pieminekli - tanku "T-34" tas četru stundu laikā no pjedestāla tika novietots uz piekabes, lai to vestu uz Igaunijas Kara muzeju.

Tanka pārvietošanā iesaistītajām civilpersonām sejas ir aizsegtas ar maskām, lai garantētu viņu drošību pēc tanka demontāžas.

Jau iepriekš Igaunijā bijusi situācija, kad cietuši padomju pieminekļu demontāžā iesaistīti civilie partneri.

Igaunijas ziemeļaustrumos Auverē tika aizdedzināts ekskavators, kuru pirms tam izmantoja, lai no enerģētikas kompānijas "Eesti Energia" spēkstaciju ieejas tuvuma pārvietotu Otrā pasaules kara laika Sarkanās armijas haubici.

Sagatavošanās darbi tanka pārvietošanai tika sākti ap plkst.7 un līdz plkst.11 tanks tika novietots uz Igaunijas Aizsardzības spēku vilcēja piekabes.

Tanka noņemšanas no pjedestāla laikā vienu reizi pārplīsa stiepļu trose, kā arī nedarbojās tanka pacelšanai izmantotā ceļamkrāna stiprinājumi.

Tiek pārvietoti arī divi Narvas centrālajā Pētera laukumā esoši padomju laika pieminekļi.

Lai garantētu drošību policija noteikusi komandantstundu pieminekļu tuvumā, kas nozīmē, ka tuvumā esošie ceļi ir slēgti automašīnām un gājējiem, informēja Igaunijas Policijas un robežsardzes departamentā.

Policijas un robežsardzes departamenta vadītājs Elmars Vahers sacīja, ka padomju pieminekļu pārvietošanas darbos Narvas apkaimē iesaistīti dažādi partneri, arī bruņoto spēku pārstāvji.

Viņa vērtējumā vissvarīgākais uzdevums ir nodrošināt sabiedrisko kārtību, lai pieminekļu pārvietošanā iesaistītie var mierīgi paveikt savu darbu.

Igaunijas valdība otrdienas rītā paziņoja, ka nolemts pārvietot publiskās vietās esošos padomju laika pieminekļus Narvā un tās apkaimē.

Tanks "T-34" tiks pārvietots uz Igaunijas Kara muzeju Tallinas pievārtē esošajā Vīmsi.

Padomju tanks "T-34" Narvas pievārtē uz postamenta novietots Narvas upes krastā vietā, kur 1944.gada jūlijā upi šķērsoja uzbrūkošais padomju karaspēks. Piemineklis tika atklāts 1970.gadā.

Augusta sākumā Igaunijas valdība nolēma visās publiskās vietās demontēt padomju laika pieminekļus. Valstī esot 200-400 tādu objektu.

Igaunijas vēsturē iegājusi tā dēvētā Bronzas nakts - 2007.gada 27.aprīlis, kad Tallinā notika nekārtības saistībā ar padomju karavīriem veltītā pieminekļa, tā dēvētā Bronzas kareivja, pārvietošanu no pilsētas centra uz karavīru kapsētu. Toreiz divas naktis ilgušajos krievvalodīgo jauniešu nemieros gāja bojā viens cilvēks - Krievijas pilsonis Dmitrijs Gaņins -, bet 1200 tika aizturēti.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits