Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Analītiķi: Naftas ieguves atjaunošanai Lībijai būs nepieciešami divi gadi

Lībijai varētu būt nepieciešami divi gadi, lai naftas ieguvi atjaunotu līdz līmenim, kāds tika nodrošināts pirms nemiernieku sacelšanās, pirmdien paziņoja analītiķi un bijušais valsts naftas ministrs Šukri Ganems.

Taču viņi arī brīdina, ka nesaskaņas par to, kas iegūs varu pēc Muamara Kadafi režīma, un spēcīgu institūciju trūkums varētu kavēt no enerģijas atkarīgās valsts ekonomikas atjaunošanu.

Analītiķi lēš, ka līdz gada beigām Lībija naftas ieguvi varētu atjaunot līdz 400 000 barelu naftas dienā līmenim, taču lielāko daļa būtu nepieciešams izmantot iekšzemē, tādējādi sākotnēji netiktu nodrošināts pietiekams eksports.

"Es nedomāju, ka viņi ražošanu spēs atjaunot nekavējoties. Tam varētu būt nepieciešami trīs vai četri mēneši, taču iepriekš nodrošinātā līmeņa atjaunošanai varētu būt vajadzīgi divi gadi," norāda Ganems.

Viņš pavēstīja, ka Lībijā sabojātas vairākas nozīmīgas ražošanas un transporta iekārtas, turklāt daļa naftas urbumu netika pienācīgi slēgti, kad to ārvalstu operatori evakuēja darbiniekus no valsts.

"Viņi varētu sākt ar 300 000-400 000 barelu naftas dienā un gada laikā sasniegt vienu miljonu barelu, varbūt pat ātrāk. Taču vispirms būs nepieciešams veikt cauruļvadu un ieguves staciju remontdarbus," sacīja Ganems.

Lībija pirms nemieru aizsākšanās februāra vidū ieguva līdz pat 1,6 miljoniem barelu naftas dienā un eksportēja 1,3 miljonus barelu dienā.

"Eurasia Group" enerģētikas speciālists Klifs Kupčams skaidroja, ka Lībijas spēja naftas ieguvi atjaunot pirms nemieriem reģistrētajā līmenī būs atkarīga no tā, cik ātri ārvalstu naftas kompānijām tiks nodrošināta drošība.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits