Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ANO brīdina par iespējamiem kara noziegumiem Turcijas kontrolētajā Sīrijas daļā

Turcijas kontrolētajos Sīrijas ziemeļos bruņoti grupējumi, iespējams, pastrādājuši kara noziegumus un citus starptautisko tiesību pārkāpumus, piektdien paziņoja ANO augstā cilvēktiesību komisāre Mičela Bačeleta.

Situācija šajā Sīrijas daļā ir drūma, vardarbība un noziedzība tur kļuvušas par parastām parādībām.

Bačeletas ANO Cilvēktiesību birojs paziņojumā norāda, ka "pēdējos mēnešos pamanīta biedējoša drūmu pārkāpumu tendence". Birojs pieaugošā skaitā dokumentējis slepkavības, cilvēku nolaupīšanas, cilvēku nelikumīgas pārvietošanas, zemes un īpašumu konfiskācijas un piespiedu izlikšanas no mājokļiem.

Upuru vidū ir cilvēki, kas ir saistīti oponējošajiem spēkiem, kā arī kritiski noskaņoti bruņotajiem grupējumiem, kas ir saistīti ar Turciju, norādīja Bačeletas birojs.

Ar Turciju saistīto grupējumu cīņai par varu pašu starpā kļūstot arvien sīvākai, ir upuri civilistu vidū, tiek nodarīti postījumi civilistu infrastruktūrai.

Turcija ar tās atbalstīto grupējumu palīdzību kontrolē plašus apvidus Sīrijas ziemeļaustrumos un ir izvērsusi operācijas pret kurdu spēkiem, arī pret džihādistiem.

Pērn oktobrī Turcija kopā sabiedrotajiem Sīrijas nemierniekiem iebruka kurdu kontrolētajos Sīrijas ziemeļos un ieņēma 120 kilometrus garu teritorijas joslu līdzās Turcijas-Sīrijas robežai.

Turcija arī izvietojusi savus karavīrus vairākos posteņos Idlibas provincē ar Krieviju, kas Sīrijas konfliktā atbalsta valdību, 2018.gadā panāktās vienošanās ietvaros, turklāt Turcija kontrolē arī teritoriju līdzās robežai kaimiņu provincē Alepo kopš 2016.gada.

Sīrijas pilsoņkarš aizsākās 2011.gadā, un konflikts pakāpeniski sadrumstalojās daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits