Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ANO Drošības padome apspriedīs krīzi Zaporižjas AES

ANO Drošības padome ceturtdien rīkos ārkārtas sanāksmi, lai apspriestu krīzi Ukrainas Zaporižjas AES, kuru kopš marta sākuma kontrolē Krievijas karaspēks. Ukraina un Krievija apsūdz viena otru šīs atomelektrostacijas apšaudīšanā.

Ziņu avots Drošības padomes prezidentūrā, kuru pašlaik ieņem Ķīna, trešdien pavēstīja, ka ārkārtas sanāksme sāksies ap plkst.22.00 pēc Latvijas laika.

Cits diplomātisks ziņu avots ANO mītnē Ņujorkā sacīja, ka šī sanāksme notiks pēc Drošības padomes pastāvīgās dalībvalsts Krievijas pieprasījuma.

Bombardēšanās Ukrainas dienvidaustrumos pie Zaporižjas AES otrdienas vakarā gājuši bojā vismaz 14 cilvēki. 

G7 valstu ārlietu ministri trešdien aicināja Krieviju nekavējoties atdot Ukrainai kontroli pār Zaporižjas atomelektrostaciju AES un norādīja, ka Krievijas kontrole pār šo AES apdraud reģionu.

ANO Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA) paziņoja, ka tās ģenerāldirektors Rafaels Grosi informēs Drošības padomes sanāksmi "par kodoldrošību un drošības situāciju" Zaporižjas AES, kā arī par saviem "centieniem iespējami drīz vienoties un aizvest IAEA ekspertu misiju uz šo objektu". 

Grosi nosauca situāciju Zaporižjas AES kompleksā par "ļoti nopietnu".

Pagājušajā nedēļā Zaporižjas AES tika spēcīgi apšaudīta, bojājot vairākas AES struktūras. Uzbrukumu dēļ nācās slēgt reaktoru, tomēr kritiskā infrastruktūra, kā tiek uzskatīts, nav bojāta.

Krievija ir sākusi realizēt plānu, kas paredz atslēgt Zaporižjas AES no Ukrainas energosistēmas un to pieslēgt Krievijas energosistēmai okupētajā Krimā, šonedēļ paziņoja Ukrainas valsts uzņēmuma "Enerhoatom" prezidents Petro Kotins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits