Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

ANO vēlas panākt nulli bezvalstnieku, norāda arī uz nepilsoņiem bijušās Padomju Savienības teritorijā

ANO bēgļu aģentūra (UNHCR) pieteikusi ambiciozu mērķi - desmit gados panākt, ka pasaulē vairs nav cilvēku bez pilsonības. UNHCR apgalvo, ka vismaz 10 miljoni pasaules iedzīvotāju ir bezvalstnieki, kurus neatzīst valstis, kurās viņi ir dzimuši vai ilgstoši dzīvo. Šī iemesla dēļ daudziem cilvēkiem ir liegta pieeja veselības aprūpei, izglītībai, ierobežotas iespējas iekļauties darba tirgū un nav garantētas vēlēšanu tiesības.

UNHCR otrdien sāka globālu kampaņu I Belong (Esmu piederīgs), ar kuru aģentūra vēlas pievērst valstu uzmanību, lai izbeigtu šo problēmu.

"Katrās desmit minūtēs piedzimst persona bez pilsonības. Bezvalstniekus neviena valsts neuzskata par sev piederīgiem. Tā ir cilvēku radīta problēma, kas ir izveidojusies valstu likumdošanas dēļ," uzskata UNHCR. "Bieži vien šie cilvēki ir izslēgti no šūpuļa līdz kapam. Pēc piedzimšanas viņu vecākiem neizsniedz dzimšanas dokumentu, bet pēc nāves viņiem neizrāda cieņu - neizdod miršanas apliecību."

Cilvēki dažādu iemeslu dēļ zaudē vai neiegūst pilsonību. Ik gadu bēgļu nometnēs tūkstošiem sieviešu laiž pasaulē bērnus, no kuriem daudzi nesaņem pilsonību valstī, kurā viņi ir piedzimuši; viņiem arī nav iespēju atgriezties vecāku dzimtenē, lai pretendētu uz pilsonību tur.

Atsevišķas valstis nepiešķir pilsonību etniskajām un reliģiskajām minoritātēm. Desmitiem tūkstoši čigānu Centrāleiropā un Austrumeiropā ir bez pilsonības. Daudzās Tuvo Austrumu valstīs pilsonība ir liegta kurdiem.

UNHCR apgalvo, ka bijušās Padomju Savienības teritorijā pašlaik mīt vairāk nekā 600 tūkstoši cilvēku bez pilsonības. ANO dati liecina, ka 2013. gadā Latvijā bijuši 280 tūkstoši, bet Igaunijā 90 tūkstoši nepilsoņu, kaut arī abas valstis ļauj iegūt pilsonību iedzīvotājiem, kas to vēlas. Krievijā esot 178 tūkstoši bezvalstnieku.

Aģentūra kā pozitīvu piemēru problēmas risināšanai min vēl vienu bijušo padomju republiku Kirgizstānu, kura pēdējos piecos gados piešķīrusi pilsonību 65 tūkstošiem cilvēku, pārsvarā etniskajiem krieviem.

Visu Ulda Ķezbera rakstu ANO vēlas panākt nulli bezvalstnieku lasiet trešdienas, 5. novembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits