Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Austrālija aizliegs ārvalstu iejaukšanos tās politikā

Austrālija aizliegs ārvalstu iejaukšanos tās politikā caur spiegošanu vai finanšu ziedojumiem, otrdien paziņojis Austrālijas premjerministrs Malkolms Tērnbuls.

Premjers atklāja, ka ārvalstu iejaukšanās Austrālijas politikā tiks aizliegta, modernizējot likumus, kas attiecas uz spiegošanu un valsts nodevību.

Šo soli, visticamāk, motivējusi ASV pieredze. Savienotās Valstis pašreiz izmeklē iespējamo Krievijas iejaukšanos pagājušā gada prezidenta vēlēšanās, kurās uzvarēja republikānis Donalds Tramps. ASV eksprezidenta Baraka Obamas administrācija savulaik pauda bažas arī par Ķīnas augošo ietekmi globālā mērogā, tostarp par tās ietekmi uz Austrāliju.

Tērnbuls žurnālistiem Kanberā sacīja, ka ārvalstu spēki arvien uzstājīgāk mēģina ietekmēt politiskos procesus Austrālijā un citur.

Iecerētie jaunie likumi, par krimināli sodāmu pasludinās personas iesaistīšanos slēptās vai krāpnieciskās darbībās ārvalstu spēku labā, lai ietekmētu politiskos procesus vai valdības darbu, tostarp arī opozīcijā esošās politiskās partijas.

Šos likumus papildinās vēl viens likumprojekts par vēlēšanu reformām, aizliedzot ārvalstu politiskus ziedojumus, atklāja Tērnbuls.

"Mums jānodrošina, ka mūsu politika un mūsu parlaments ir pietiekami stipri, lai izturētu ārvalstu spēku iejaukšanās vai ietekmēšanas mēģinājumus," viņš piebilda.

Jauni likumi kriminalizēs tādas situācijas, kādā nonācis leiboristu senators Sems Dastijari, pieņemot ziedojumu no kāda Ķīnas uzņēmēja. Darījumiem dēļ ar Ķīnas Komunistiskajai partijai tuvu stāvošo uzņēmēju Dastijari iedēvēts par Šanhajas Semu.

Tomēr Dastijari, šādi rīkojoties nav pārkāpis nevienu pašreizējo likumu, un Austrālijas ģenerālprokurors Džordžs Brandiss norādījis, ka tieši tādēļ likumi ir jāpārskata.

Saskaņā ar jaunajiem likumiem spiegošanas jēdziens ietvers ne tikai informācijas nodošanu, bet arī informācijas saņemšanu un glabāšanu.

Par noziegumu tiks atzīta arī personas pierunāšana iesaistīties spiegošanā, kā arī spiegošanas plānošana un sagatavošana.

Par spiegošanu maksimālais sods būs mūža ieslodzījums.

Tērnbuls sacīja, ka reformas mainīs veidu, kādā Austrālijas nacionālās drošības aģentūras izmeklē un novērš ārvalstu iejaukšanos un spiegošanu.

"Tas stiprinās mūsu demokrātiju un nodrošinās, ka lēmumi tiek pieņemti, balstoties uz Austrālijas, nevis citu nacionālajām interesēm," norādīja premjers.

Atšķirībā no ASV un daudzām citām valstīm, kurās aizliegti ārvalstu ziedojumi, Austrālijas likumi neizcēla atšķirību starp ziedojumiem no Austrālijas un ārvalstīm.

 

Top komentāri

jautājums
j
Vai kāda Latvijas partija arī piedāvās pārņemt Austrālijas pieredzi?
Kārklu vācietis
K
ASV ziedot citi nedrīkst,bet šie paši atzīst,ka Ukrainā pirms Maidana "ieziedojuši" teju 5 miljardus ... Tā protams "veca zupa",bet fakts paliek fakts ... Pie mums arī,ja no Krievijas - vai,vai,kremlini,bet visādi sorosi kaut vai savu pēdējo nieri lai atdod ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits