Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Austrālijas miljardieris paziņo par plāniem uzbūvēt lainera Titāniks kopiju

Austrālijas kalnrūpniecības magnāts Klaivs Palmers (Clive Palmer) paziņojis par nodomu uzbūvēt pasažieru lainera Titāniks, kas nogrima 1912. gadā, kopiju. Kā vēsta The Sydney Morning Herald, kuģis, kuram tiks dots nosaukums Titāniks II, tiks nolaists ūdenī 2016. gada beigās.

Lainera būvniecības sākums, pēc The Australian rīcībā esošās informācijas, ieplānots 2013. gada beigās, un pasūtījumu saņēmusi Ķīnas valsts kompānija CSC Jinling Shipyard. Pasūtījuma kopsumma pagaidām nav zināma, precizē The Sydney Morning Herald, atsaucoties uz uzņēmēja pārstāvi.

Kā pastāstīja K. Palmers, kuģa interjers maksimāli līdzināsies oriģinālam. Lai sasniegtu šo mērķi, interjera izstrādāšanai tika piesaistīta vesela vēsturnieku komanda. Tāpat tiks saglabāti arī oriģinālā Titānika izmēri.

Tiesa, nedaudz atšķirsies konstrukcija, jeb precīzāk – tās dzenošā daļa, kā arī tehniskās sistēmas, kuras „atbildīs XXI gadsimta tehnoloģijām”. Bez tam tiks mainītas kuģa korpusa zemūdens daļas kontūras. Tāpat telpā, kurā atradās oriģināla Titānika tvaika katli, jaunajā projektā izvietos izstāžu zāli. Tā tiks veltīta Austrālijas Kvīnslendas štatam, kurā dzīvo K. Palmers.

Gaidāms, ka pēc būvniecības beigām Titāniks II no Šanhajas pārcelsies uz Londonu, raksta The Australian. Ceļā viņu pavadīs Ķīnas jūras kara spēku kuģi. Pēc tam laineris dosies pirmajā pasažieru reisā pa maršrutu Londona – Ņujorka. Pēc K. Palmera vārdiem, kurus citē The Sydney Morning Herald, arī šajā braucienā kuģi eskortēs Ķīnas jūrnieki.

Oriģināls laineris Titāniks tika nolaists ūdenī 1911. gadā. Tā būvniecība, kura tika uzticēta Ziemeļīrijas kuģu būvētavai Harland and Wolff, ilga trīs gadus. Savā pirmajā un pēdējā reisā Londona – Ņujorka kuģis devās 1912. gada 10. aprīlī. 14. aprīlī Titāniks nogrima, saduroties ar aisbergu. Bojā gāja vairāk nekā pusotrs tūkstotis no vairāk nekā 2200 cilvēkiem, kuri atradās uz kuģa.

Klaivs Palmers ir viens no pašiem bagātākajiem Austrālijas iedzīvotājiem. Pēc žurnāla Business Review Weekly datiem par 2011. gadu, viņa īpašumu kopvērtība ir aptuveni 5,3 miljardi ASV dolāru.

Jāpiebilst, ka tajā pašā dienā, kad K. Palmers paziņoja par plānu uzbūvēt Titānika kopiju, viņš paziņoja arī par apņemšanos kandidēt Austrālijas parlamenta apakšpalātas (Pārstāvju palātas) vēlēšanās. Uzņēmējs, kurš pārstāv Kvīnslendas Liberāli nacionālo partiju, grasās pieteikt savu kandidatūru Lilejas (Lilley) vēlēšanu apgabalā. Pašlaik šo krēslu ieņem valdošās Leiboristu partijas pārstāvis Veins Svans (Wayne Swan), kurš vienlaikus ir valsts vicepremjers un Austrālijas finanšu ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits