Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Austrālijas premjerministrs: Ķīlnieku sagrābšana ir briesmīgs trauksmes signāls

Atklājoties aizvien jaunām detaļām par ķīlnieku atbrīvošanas operācijas pēdējām minūtēm, kurā dzīvību zaudēja divi ķīlnieki un pats uzbrucējs, Austrālijas premjerministrs Tonijs Ebots ceturtdien atzinis, ka uzbrukums kafejnīcai Sidnejā bijis "briesmīgs trauksmes signāls".

Ebots pavēlējis sākt traģēdijas izmeklēšanu, kā arī noskaidrot, kāpēc pašpasludinātais islāma "garīdznieks" Mans Harons Moniss netika novērots, ņemot vērā viņa kriminālo pagātni.

Irānā dzimušajam 50 gadus vecajam Monisam jau izvirzīti vairāki desmiti apsūdzību par nepiedienīgu uzvedību un seksuālu varmācību.

"Šis ir bijis briesmīgs trauksmes signāls," radiostacijai Macquarie Radio norādīja Ebots, atbildot uz jautājumu, vai uzbrukums noticis tādēļ, ka atbildīgās varas iestādes Monisu neesot laicīgi aizturējušas. "Tā ir traģēdija, ka tas notika. Jā, tā ir nežēlība, bet tā varēja būt novērsta nežēlība, un tāpēc šī ātrā un pilnīgā izmeklēšana ir īpaši svarīga."

Moniss, kurš Austrālijas varasiestādēm bija labi zināms, tomēr nav bijis iekļauts nevienā pretterorisma novērošanas sarakstā. Pirmdien kafejnīcā Lindt Mārtinpleisā Sidnejas centrā Moniss gūstā sagrāba 17 cilvēkus, bet televīzijas reportāžās bija redzams kafejnīcas logā pacelts islāmistu karogs.

Operācijas laikā bojā gāja 34 gadus vecs vīrietis un 38 gadus veca sieviete.

Ķīlnieku sagrābšana radījusi satraukumu austrāliešos, kuri turpina nolikt ziedus pagaidu piemiņas vietā Sidnejas finanšu rajonā. Jaundienvidvelsas štata galva Maiks Bērds apstiprināja, ka netālu no kafejnīcas tiks izveidota pastāvīga piemiņas vieta.

"Tas ir kas tāds, kas ar mums būs visu mūžu. Mums tas jāatzīst un jāgodina tie iedvesmojošie austrālieši, kuri zaudēja dzīvību, un tas, ko viņi mums snieguši," piebilda Bērds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits