Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Austrumukrainā atbrīvotais EDSO novērotājs nespēj izskaidrot sagūstīšanas iemeslus

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotājs Igaunijas pārstāvis Teniss Asons, kurš pagājušajā nedēļā Austrumukrainā tika atbrīvots no promaskavisko kaujinieku gūsta, nespēja nosaukt iemeslu, kāpēc kaujinieki sagūstījuši četru novērotāju grupu, vēsta Igaunijas televīzija.

Kā pastāstīja Asons, EDSO komanda vairākās Ukrainas dienvidaustrumu pilsētās vākusi informāciju par notiekošo un izmantojusi atļautu inventāru - kartes, telefonus, dažkārt fotokameras.

"Mēs neveicām kartēs atzīmes par pozīcijām, mēs nefotografējām pozīcijas, nedz arī darbību tajās. Šajā ziņā mūsu darbošanās nekādi nevarēja būt par iemeslu pārmetumiem par neatļautām darbībām," sacīja Asons.

Atrodoties kaujinieku gūstā, novērotāji tikuši turēti kādā aizslēgtā telpā.

"Pirmās emocijas nebija pozitīvas. Tomēr ar tiem, kas mūs turēja gūstā, mums izdevās izveidot draudzīgus kontaktus. Mēs stāstījām, ar ko nodarbojas EDSO. Runājām par nepieciešamību noregulēt konfliktu," sacīja Asons.

Viņš izteica pieņēmumu, ka tie, kas viņus sagūstīja, bija pretošanās kustības dalībnieki vai arī vienkārši aktīvisti. Novērotājiem arī bieži prasījuši, kāpēc pasaules mediji kaujiniekiem karina dažādas birkas.

"Ziniet, es, taisnību sakot, nespēju viņiem atbildēt. Mēģināju skaidrot, ka mums no tālienes, iespējams, ne viss ir skaidrs un ka [izsakot šādus raksturojumus] nav domāti tieši viņi. Bet jebkurā gadījumā ar šiem vārdiem nedrīkst spēlēties - aiz tiem ir dzīvi cilvēki. Katram ir sava taisnība. Monētai ir divas puses," norādīja Asons.

Kad atbrīvotā novērotāja tikšanās ar žurnālistiem tuvojās beigām, viņš lūdza godināt visu to piemiņu, kas ir gājuši bojā Austrumukrainas konfliktā.

Separātistu kaujinieki maija beigās Austrumukrainā sagūstīja divas EDSO novērotāju grupas. Pagājušajā nedēļā novērotāji no gūsta tika atbrīvoti.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits