Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Beļģijas premjers: Briseli skāruši "akli, vardarbīgi, gļēvulīgi" uzbrukumi

Beļģijas premjerministrs Šarls Mišels otrdien paziņoja, ka Briseles Zavantemas lidostu un metro sistēmu otrdien ir skāruši divi "akli, vardarbīgi un gļēvulīgi" uzbrukumi.

"Šorīt Zavantemas lidostā un Mālbēkas metro stacijā notika divi uzbrukumi, akli, vardarbīgi, gļēvulīgi uzbrukumi," viņš pavēstīja valsts televīzijā.

"Daudzi ir gājuši bojā, un daudzi ir ievainoti, daži no viņiem nopietni," viņš piebilda.

Līdz šim mediji vēsta par 26 bojāgājušajiem.

Kā iepriekš ziņoja Beļģijas sabiedriskā raidorganizācija RTBF, divos sprādzienos, kas notika lidostas uzgaidāmajās telpās, vēl vismaz 35 cilvēki guvuši ievainojumus.

Divi sprādzieni, no kuriem vismaz vienu sarīkoja terorists pašnāvnieks, gandrīz vienlaicīgi notika ap plkst.8 (plkst.9 pēc Latvijas laika).

Aptuveni stundu vēlāk tika saņemtas ziņas par sprādzienu Briseles Mālbēkas metro stacijā, kas atrodas netālu no Eiropas Savienības (ES) institūcijām.

Kā AFP pavēstīja Briseles ugunsdzēsības brigādes pārstāvis, sprādzienā Zaventemā nogalināti vismaz 11 cilvēki, bet Mālbēkā - "aptuveni desmit".

Iepriekš mediji ziņoja par vismaz 13 nogalinātajiem lidostā.

Savukārt flāmu sabiedriskā raidorganizācija VRT, atsaucoties uz sabiedriskā transporta operatoru STIB, vēsta, ka sprādzienā Mālbēkas stacijā gājuši bojā 15 cilvēki, bet desmit guvuši smagus ievainojumus.

Vēl 45 guvuši vieglākas traumas.

Televīzijas kanāls VTM iepriekš ziņoja, ka sprādziens noticis arī Kunstvetas metro stacijā, taču tagad izrādījies, ka tās bijušas tikai baumas.

Aģentūra Belga vēsta, ka īsi pirms pirmā sprādziena lidostā esot bijuši dzirdami kliedzieni arābu valodā un šāvieni, bet Beļģijas prokuratūra vēlāk apstiprināja, ka vismaz vienu no sprādzieniem Zaventemā sarīkojis terorists pašnāvnieks.

Beļģijas varasiestādes paaugstinājušas jau iepriekš valstī izsludināto pretterorisma trauksmes līmeni.

Gan Briseles lidosta, gan pilsētas metro sistēma ir slēgta. Apturēta arī tramvaju un autobusu satiksme.

Zaventemas lidosta būs slēgta vismaz līdz trešdienai plkst.6.

Beļģijas galvaspilsētas varasiestādes sākušas slēgt autosatiksmei arī tuneļus.

Apturēta arī Eurostar vilcienu satiksme starp Briseli un Londonu.

Savukārt Eiropas Komisija (EK) devusi rīkojumu ES institūciju darbiniekiem neatstāt savas darbavietas vai dzīvesvietas. Atceltas visas paredzētās sanāksmes, bet piekļuve ES ēkām ir ierobežota.

Tikmēr Beļģijas premjerministrs Šarls Mišels aicinājis pilsoņus palikt tur, kur viņi šobrīd atrodas, kā arī lūdzis neizmantot bez īpašas vajadzības savus tālruņus.

Pēc teroraktiem darbu pārtraucis gan Beļģijas federālais parlaments, gan Flandrijas parlaments.

No dažādām vietām pilsētā policija saņem ziņas par iespējamajiem spridzekļiem, un uz katru no šīm vietām tiek nosūtītas sapieru vienības.

Paaugstināts drošības līmenis izsludināts arī citās Eiropas lidostās, tostarp Parīzē un Frankfurtē, uz kurieni tiek novirzītas uz Briseli lidojošās lidmašīnas.

Pastiprināti drošības pasākumi īstenoti arī Nīderlandes un Lielbritānijas lidostās.

Varasiestādes slēgušas arī Beļģijas un Francijas robežu, kā arī pastiprinājušas drošības pasākumus valsts kodolspēkstacijās.

Lai gan pagaidām neviens nav uzņēmies atbildību par kārtējiem teroraktiem, kas satricinājuši Eiropu, teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" atbalstītāji tīmeklī pauž sajūsmu par šo noziegumu.

Arī pēc novembrī notikušajiem teroraktiem Parīzē, kuros islāmisti noslepkavoja 130 cilvēkus, vēl pirms grupējums uzņēmās atbildību par šo noziegumu, islāma ekstrēmisti tīmeklī neslēpa savu prieku par slepkavībām.

Tikmēr grupējuma Al Qaeda atbalstītāji pamatā aprobežojas ar tradicionālo mediju informācijas pārpublicēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits