Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Berluskoni par bunga bunga priekiem maksās augstu cenu

Ekstravaganto bunga bunga ballīšu pavēlniekam Silvio Berluskoni pikantās izpriecas atnesušas bargu sodu, jo tiesa bijušajam Itālijas premjerministram piesprieda septiņu gadu cietumsodu un liegumu turpmāk jebkad ieņemt valsts amatus.

Tomēr maz ticams, ka Itālijas pēckara vēsturē visilgāk valdījušais premjers nonāks aiz restēm, lai gan šis nav ne pirmais un, iespējams, arī ne pēdējais viņam piespriestais sods. 76 gadus vecais politiķis sola cīnīties apelācijas tiesās, turklāt Itālijas likumdošana paredz, ka cilvēkiem vecumā virs 70 gadiem cietumsods parasti tiek aizstāts ar mājas arestu vai sabiedrisko darbu.

Pikantās vakariņas

Ilgi gaidītais spriedums iezīmēja smagu sakāvi ekspremjeram, kurš allaž uzsvēris, ka pret viņu ierosinātā kriminālo procesu virkne ir politisko pretinieku atriebība.

«Tas nav tikai netaisnīgs spriedums, tas ir apvainojums visiem itāļiem, kuri man tic un uzticējuši man godu kalpot šai valstij,» saniknoto S. Berluskoni citēja BBC.

Politiķa advokāts nekavējoties paziņoja, ka S. Berluskoni spriedumu pārsūdzēs, turklāt tiesas lēmumu nodēvēja par «atrautu no realitātes». S. Berluskoni prokuratūras prasīto sešu gadu cietumsoda vietā piespriesti septiņi, turklāt prasītais piecu gadu liegums ieņemt valsts amatus pagarināts līdz mūža aizliegumam.

Ekspremjers atzīts par vainīgu tā dēvētajā Rūbijas lietā, kurā viņš apsūdzēts seksuālos sakaros ar nepilngadīgo un varas pilnvaru ļaunprātīgu pārkāpšanu. Tolaik 17 gadu vecā dejotāja Rūbija jeb Karima el Mahruga bija viešņa S. Berluskoni 2010. gadā rīkotajās ballītēs.

Dāmas saņēmušas dāsnas naudas summas par dalību svinībās, kurās, tērpušās medmāsiņu, policistu vai mūķeņu ietērpos, dejojušas striptīzu un nereti seksuāli iepriecinājušas toreizējo premjeru un viņa viesus. Gan S. Berluskoni, gan Rūbija noliedz, ka starp abiem bijis seksuāls kontakts, un ekspremjers svēti apgalvo, ka bunga bunga ballītes esot izsmalcinātas vakariņas, nevis seksuālas orģijas.

Turklāt tiesa sprieda, ka S. Berluskoni vainojams ne vien sakaros ar nepilngadīgo, bet arī varas pilnvaru pārkāpšanā, jo atpestījis Rūbiju no apcietinājuma. Viens telefona zvans, un zādzības dēļ apcietinātā meitene nokļuvusi brīvībā. S. Berluskoni apgalvo, ka centies novērst diplomātisku skandālu, jo ticējis, ka meitene ir toreizējā Ēģiptes prezidenta Hosnī Mubaraka mazmeita.

Aiz restēm nenonāks

Spriedums pārsteidza tikai reto, jo S. Berluskoni pēdējā laikā piedzīvojis vairākas tiesiskās sakāves. Tomēr Rūbijas lieta piesaistījusi plašu uzmanību, liekot diskutēt par politiķu morāles normām un vairojot bažas par Itālijas politisko stabilitāti.

Lai gan S. Berluskoni nav valdībā, viņam ir liela teikšana koalīcijā ietilpstošajā Tautas brīvības partijā (Pdl). Politiķis, saniknots par atbalsta trūkumu, varētu gāzt valdību, novedot pie ārkārtas vēlēšanām, taču šobrīd S. Berluskoni solījis nenovērsties no premjera Enriko Letas.

Līdzšinējie skandāli un tiesas procesi nav spējuši pārtraukt S. Berluskoni politisko karjeru. Daļa lietu apturēta noilguma dēļ, taču citās tiesa par labu politiķim pārskatījusi piespriestos spriedumus. Taču pagājušajā nedēļā S. Berluskoni zaudēja apelācijas prasību viņam piederošās raidorganizācijas Mediaset lietā.

Mediaset lietā ierosināta vēl viena apelācijas prasība, taču neveiksmes gadījumā S. Berluskoni jau šajā rudenī būs jāizcieš sods. Pārpildīto cietumu un cienījamā vecuma dēļ S. Berluskoni aiz restēm, visticamāk, nenonāktu, taču liegums ieņemt valsts amatus būtu smags trieciens Itālijas politiskā ilgdzīvotāja karjerā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

SKT izdod Šoigu un Gerasimova aresta orderus

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi Krievijas ģenerālštāba priekšnieka Valērija Gerasimova un bijušā aizsardzības ministra Sergeja Šoigu aresta orderus, otrdien pavēstīja SKT.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits