Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Itālieši cīņā par veikalu slēgšanu svētdienās

Ekonomiski nīkuļojošajā Itālijā aizvien straujākus apgriezienus uzņem atsevišķu arodbiedrību un mazos tirgotājus apvienojošo organizāciju iniciēta kampaņa, kuras mērķis ir aizliegt iepirkšanos svētdienās un svētku dienās. Aizlieguma aizstāvjiem ir spēcīgs lobijs - konservatīvajā valstī ietekmīgā Katoļu baznīca. Tā uzskata, ka cilvēkiem svētdienas būtu jāpavada kopā ar tuviniekiem un jāapmeklē baznīca, nevis jāvada stundas, tērējot naudu lielveikalos.

Jālikvidē pārmērības

Itālijā gadiem spēkā bija noteikumi, kas regulēja uzņēmumu darba laiku darba dienās un strikti noteica, cik ilgi tie var strādāt svētdienās un oficiālajās brīvdienās. 2011. gada nogalē nesen pie varas nākusī tehnokrāta Mario Monti valdība atcēla šos noteikumus, skaidrojot to ar nepieciešamību stimulēt konkurenci un ekonomisko izaugsmi.

Kopš šī valdības lēmuma Itālijā plaši izplatīto mazo uzņēmumu un bodīšu īpašnieki regulāri ir izteikušies pret strādāšanu svētdienās, sakot, ka tādējādi darba ņēmēji pret savu gribu ir spiesti ziedot «nozīmīgas vērtības», bet vienīgie ieguvēji būs tikai lielie uzņēmumi.

Novembra beigās Itālijas ietekmīgākā mazumtirgotāju asociācija Confesercenti ar valsts Katoļu baznīcas bīskapu organizācijas atbalstu uzsāka parakstu vākšanas kampaņu Atbrīvot svētdienas. Tās mērķis ir savākt vismaz 50 tūkstošu iedzīvotāju parakstus, kas ļautu parlamentā iesniegt likumprojektu.

Kampaņas organizatori ir izstrādājuši likumprojektu, kas paredz dot reģionu pašvaldībām varu regulēt, cik ilgi uzņēmumi drīkst strādāt svētdienās. Tā mērķis neesot pilnībā aizliegt strādāt svētdienās un svētku dienās, bet likvidēt «pārmērības», ko esot radījis M. Monti valdības lēmums atcelt kādreizējos noteikumus. Ja nepieciešamais parakstu daudzums tiks savākts, likumprojektu varētu iesniegt parlamentā pēc februārī paredzētajām ārkārtas vēlēšanām.

Confesercenti vadītājs Mauro Busoni iestājas pret tirgotāju darba laika liberalizāciju, jo baidās, ka tas visvairāk skar Itālijas mazumtirgotāju sektora mugurkaulu - nelielos ģimenes veikaliņus, kuri jau tāpat esot smagi cietuši no ekonomiskās krīzes, viņš stāsta The Christian Science Monitor.

Viņš apgalvo, ka kopš valdības lēmuma atcelt darba laika ierobežojumus mazumtirgotāju pārdošanas apjomi nav būtiski auguši, turpretī esot palielinājušies mazo tirgotāju izdevumi, jo viņi ir spiesti maksāt darbiniekiem par virsstundām. Tādējādi ieguvēji esot mazumtirgotāju veikalu ķēdes un milzīgie iepirkšanās centri, kuri varot atļauties šādas papildu izmaksas.

Arī Itālijas statistikas biroja Istat pagājušā gada beigās publicētais pētījums rāda, ka 2012. gada oktobrī mazumtirdzniecības pārdošanas apjomi ir samazinājušies par 3,8%, salīdzinot ar 2011. gada oktobri.

Jāatrod ienesīga niša

Darba laika ierobežojumu atcelšanas pretinieki apgalvo, ka viņu galvenais mērķis ir aizsargāt strādnieku un tirgotāju tiesības pavadīt laiku ar ģimenēm. «Svētdienās lieciet mūs mierā,» aicina veikala īpašniece un Romas mazumtirgotāju asociācijas FEDERstrade vadītāja Mina Džianandrea. «Cilvēki, kuri iepērkas svētdienās, ir savtīgi. Viņi nedomā par tiem, kuriem svētdienās ir jāstrādā.»

Viņai pievienojas apģērbu veikala īpašniece Aldina Orlandini no Redžo nell'Emīlija pilsētas Itālijas ziemeļos. «Cilvēkiem ir tiesības atpūsties vismaz vienu dienu nedēļā. Vai es neesmu cilvēks? Vai man nav ģimenes? Likumam ir jānosaka, ka svētdienā nedrīkst strādāt,» uzskata A. Orlandini.

Līdzīgus argumentus lieto mazumtirgotājus atbalstošā Katoļu baznīca. Itālijā par slavenību ir kļuvis Ziemeļitālijas pilsētiņas Kamposampjero mācītājs Marko Skatolons, kurš pirms dažām nedēļām savai draudzei paziņoja, ka iepirkšanās svētdienā ir grēks, un aicināja nožēlot grēkus visiem, kuri svētdienas pavada veikalā. «Svētdiena ir viena no dažām atlikušajām iespējām, kad ģimenes var būt kopā,» viņu citē laikraksts Corriere del Veneto.

Savukārt Itālijas Katoļu baznīcas oficiālā izdevuma Avvenire žurnālists Mimo Muolo savā nupat iznākušajā grāmatā Nozagtās brīvdienas raksta, ka «mazumtirdzniecības cikls, kas darbojas 24 stundas diennaktī un septiņas dienas nedēļā, ir atjaunojis vergu un saimnieku sistēmu», vēsta aģentūra RNS.

Savukārt darba laika ierobežojumu pretinieki uzskata, ka tagad patērētājiem ir dota lielāka brīvība, jo viņi var iepirkties sev vēlamā laikā, bet veikali iegūst no tā labumu periodā, kad ekonomika piedzīvo lejupslīdi.

«Nav runa par to, ka veikaliem būtu jāstrādā 24 stundas septiņas dienas nedēļā, kā to mēģina pasniegt atsevišķi pašlabuma meklētāji,» uzskata Džiovani Koboli, kurš vada Itālijas mazumtirgotāju ķēžu asociāciju Federdistribuzione. Viņš piebilst, ka svētdienās var strādāt tie, kuri vēlas nopelnīt liekus eiro, bet papildu stundas pie veikalu darba laika veidotu pieprasījumu pēc jaunām nepilnas slodzes darba vietām.

Tas būtu ļoti svarīgi laikā, kad Itālijā valda augsts bezdarba līmenis. Pērn oktobrī tas sasniedza 11,1%, kas ir augstākais pēdējo 13 gadu laikā, vēsta Bloomberg.

Brīvo tirgu atbalstošās domnīcas Istituto Bruno Leoni pētniece Serena Sileoni izteicies, ka ierobežojumu atcelšana ļauj veikalu tirgotājiem pielāgoties savu klientu vajadzībām un atrast ienesīgu nišu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits