Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Izraēla nosauc pirmos "Gilada vienošanās" ietvaros atbrīvojamos palestīniešus

Izraēla svētdien publicējusi pirmo 477 no cietumiem atbrīvojamo palestīniešu vārdus, kas cietumus pametīs, izpildot Telavivas un palestīniešu kustības "Hamas" vienošanos par ieslodzīto apmaiņu.

Atbilstoši līgumam "Hamas" apņēmusies atbrīvot Gazas joslas kaujinieku sagūstīto Izraēlas karavīru Giladu Šalitu, bet Izraēla - 1027 palestīniešu cietumniekus.

Sarakstu, kurā ietverti 450 palestīniešu vīrieši un 27 sievietes, Izraēlas Cietumu dienesta mājas lapā publicējusi Tieslietu ministrija, sniedzot iespēju cilvēkiem, kuriem pret panākto vienošanos ir iebildumi, 48 stundu laikā iesniegt pretenzijas. Vēl 550 citi palestīniešu ieslodzītie tiks atbrīvoti divu mēnešu laikā.

Tiklīdz svētdien bija publicēts atbrīvot paredzēto ieslodzīto saraksts, Izraēlas radio un televīzijas jau sāka uzskaitīt uzbrukumus, par kuru īstenošanu savulaik šie palestīnieši apcietināti.

Sarakstā ietverti palestīnieši, kas notiesāti par sprādziena sarīkošanu 2001.gadā Telavivas naktsklubā, kur tika nogalināts 21 cilvēks, un tā dēvēto Lieldienu spridzināšanu piekrastes pilsētas Natanjas viesnīcā, kur tika nogalināti 29 cilvēki. Par abiem šiem uzbrukumiem atbildību uzņēmās "Hamas" militārais spārns.

Jau piektdien Izraēlas Augstajā tiesā organizācija, kas pārstāv palestīniešu uzbrukumu upurus, iesniedza prasību, lūdzot vienošanos atcelt vai vismaz atlikt. Līdz šim tiesa ne reizi valdības lēmumus par kaujinieku atbrīvošanu nav atcēlusi.

Ja vienošanās tiks izpildīta, Šalits atgriezīsies Izraēla otrdien, vienlaikus no cietumiem tiks atbrīvota pirmā ieslodzīto palestīniešu daļa, apliecināja amatpersonas.

Izraēlieši gaidījuši vairāk nekā piecus gadus, līdz tiks atbrīvots sagūstītais karavīrs Gilads Šalits, bet galu galā tā bija negaidīta "iespēju loga" pavēršanās, kas noveda pie vienošanās noslēgšanas, uzskata Izraēlas amatpersonas un eksperti.

Vairāku faktoru kombinācija, no kuriem daudzi saistīti ar Arābu pavasara notikumiem, sekmējuši to, ka Izraēlas premjerministrs piekrīt cietumnieku apmaiņai ar Gazas joslā valdošo kustību "Hamas", norāda eksperti.

Līdz ar Arābu pavasara notikumiem Izraēlā vairojušās bažas, ka, apstākļiem mainoties, vienošanos par Šalita atbrīvošanu panākt kļūs grūtāk.

Paziņojot otrdien vakarā par panākto vienošanos, Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu sacīja, ka ir pieņemts "sarežģīts, bet pareizs" lēmums.

Viņš tieši pieminēja Arābu pavasari, brīdinot, ka plašo pārmaiņu rezultātā iespējas panākt vienošanos var sarukt, ja Izraēla iespējas neizmantos jau tagad. "Es nezinu, vai tuvākajā nākotnē mums pat būs iespēja noslēgt labāku vienošanos vai arī jebkādu vienošanos," sacīja premjers. "Ir pat ļoti iespējams, kas šis iespēju logs, kas tagad ir pavēries zināmu apstākļu dēļ, aizvērsies uz visiem laikiem, un mēs nekad vairs nevarēsim Šalitu dabūt atpakaļ mājās."


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ievainotais Slovākijas premjerministrs spēj runāt

Ievainotais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico spēj runāt, bet ir noguris un joprojām atradās ļoti smagā stāvoklī, pēc sava sabiedrotā apmeklējuma slimnīcā pavēstīja jaunievēlētais S...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits