Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Jūnijā sāks darboties Ormuzas šaurumu apejošs naftas vads

Naftas vads, ko būvē Apvienotie Arābu Emirāti (AAE), apejot Ormuzas šaurumu, sāks funkcionēt 2012. gada jūnijā, vēsta aģentūra AFP, atsaucoties uz AAE enerģētikas ministru Mohamedu al Hamli, kurš paziņojis, ka naftas vada būvniecība „jau ir gandrīz noslēgusies”.

Naftas vads tiek būvēts īpaši gadījumam, ja saasinātos ASV un Irānas konflikts. Islāma republika jau vairākkārt ir paudusi gatavību slēgt Ormuzas šaurumu, liedzot ārvalstu kuģiem iebraukšanu Persijas līcī, ja rietumvalstis ieviesīs sankcijas pret Irānas naftas piegādēm. ASV savukārt sola nepieļaut šauruma slēgšanu, nepieciešamības gadījumā izmantojot militāru spēku.

Jaunā naftas vada caurlaides spēja būs pusotrs miljons barelu diena un to būs iespējams palielināt līdz 1,8 miljoniem barelu. Cauruļvadu maršrutā Habsna – Fudžaira būvē Ķīnas kompānija China Petroleum Engineering & Construction Company, bet darbu izmaksas ir 3,29 miljardi ASV dolāru.

Ir vērts atzīmēt, ka jaunais naftas vads spēs tikai daļēji nodrošināt reģiona naftas piegādes pasaules tirgum, jo paredzēts tikai AAE iegūtās naftas eksportam. Kopumā caur Ormuzas šaurumu tiek eksportēts aptuveni 20 miljoni barelu naftas dienā, vai gandrīz ceturtdaļa (17%) no visas pasaules naftas patēriņa. Tāpat caur Hormuzas šaurumu tiek eksportēta arī sašķidrinātā gāze un aptuveni 2 miljoni barelu gatavo naftas produktu dienā.

Īpaši atkarīgas no stabilitātes šaurumā ir Japāna un Ķīna – caur šaurumu tiek eksportētas trīs ceturtdaļas Japānas un puse Ķīnas importētās naftas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits