Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Kongo valdības spēki atgriežas nemiernieku kontrolē pabijušajā Gomā

Āfrikas valsts Kongo Demokrātiskās Republikas valdības spēki atgriezušies derīgajiem izrakteņiem bagāto valsts austrumu galvaspilsētā Gomā, kuru nedēļas nogalē Kongo kaimiņvalstī Ugandā panāktas vienošanās rezultātā pameta nemiernieku grupējuma 23. marta kustība (M23) kaujinieki, vēsta BBC News.

23. marta kustības spēki pilsētu atstāja tikai 11 dienas pēc tam, kad bija to ieņēmuši, nesastopot īpašu valdības spēku un ANO miera uzturētāju pretestību. Vienlaikus nemiernieki brīdinājuši, ka viņu spēki atgriezīsies Gomā, ja 48 stundu laikā netiks izpildītas visas Ugandā panāktās vienošanās.

Vienošanās starp Kongo Demokrātiskās Republikas prezidenta Džozefa Kabilas valdību un 23. marta kustību paredz, ka nemiernieki atkāpjas 20 kilometru attālumā no Gomas, savukārt valdība izpilda virkni viņu politisko prasību, ieskaitot atsevišķu politisko cietumnieku atbrīvošanu.

Vienlaikus daudzi eksperti apšauba iespēju, ka vienošanās būs ilglaicīga, jo Džozefa Kabilas valdība iepriekš ir noraidījusi iespējas sākt sarunas ar 23. marta kustību, dēvējot to par kaimiņvalstu Ugandas un Ruandas marionešu spēkiem, un apgalvojot, ka kustības pastāvēšanas mērķis ir nodrošināt, ka Kongo Demokrātiskās Republikas kaimiņvalstis iegūst kontroli par derīgajiem izrakteņiem bagātajiem valsts austrumiem.

Jāpiebilst, ka situācija Kongo Demokrātiskajā Republikā ir saspīlēta kopš 1994. gadā, kad arī šo valsti skāra kaimiņvalstī Ruandā notikušās etniskās sadursmes. Arī 23. marta kustība ir galvenokārt etnisks spēks, kas sastāv no tutsi cilts pārstāvjiem. Savukārt nemiernieku organizācijas nosaukumā iekļauta atsauce uz 2009. gada 23. martu, kad tutsi cilts kaujiniekiem tika atļauts dienēt Kongo armijā, lai gan pilnībā izpildīta šī vienošanās nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits