Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 28. jūnijs
Kitija, Viesturs, Viestards

Laikraksts: britu valdības izdevumi par militāro operāciju Lībijā septiņkārt pārsniedz sākotnēji plānoto summu

Lielbritānijas valdības izdevumi par militāro operāciju Lībijā var sasniegt pat 1,75 miljardus sterliņu mārciņu, vēsta The Guardian, atsaucoties uz autoritatīvā izdevuma Defence Analysis ekspertiem.

Atbilstoši izdevuma eksperta Frensisa Tusā (Francis Tusa) aprēķiniem, Lielbritānijas valdība sākotnēji septiņas reizes par zemu novērtējusi iespējamus izdevumus par savu gaisa kara spēku piedalīšanos Muamaram Kadafi lojālo armijas vienību un pilsētu bombardēšanās.

Aprēķinot britu operācijas Lībijā izdevumus, F. Tusā izmantojis datus, ko snieguši britu parlamenta deputāti un gaisa kara spēku pārstāvji. Aprēķinos arī izmantotas divas dažādas metodikas: pirmajā gadījumā rezultāts bija robežās starp 1,38 un 1,58 miljardiem mārciņu, bet otrajā – no 850 miljoniem līdz 1,75 miljardiem mārciņu.

Pie tam F. Tusā uzsver, ka savos aprēķinos viņš nav ņēmis vērā britu gaisa kara spēku septembra mēnesī īstenotos uzlidojumus Lībijai. Tādējādi līdz operācijas beigām summa var pieaugt vēl vairāk. Salīdzinājumam, ASV operācijai Lībijā, pēc oficiāliem datiem, iztērējušās aptuveni 700 miljonus dolāru.

Jūnijā Lielbritānijas valdība paziņoja, ka operācijas Lībijā izmaksas būs tikai aptuveni 260 miljoni mārciņu. Vēl agrāk Lielbritānijas finanšu ministrs Dzordžs Osborns (George Osborne) paziņoja, ka operācija izmaksās tikai dažus desmitus miljonu mārciņu.

Ir vērts atzīmēt, ka tik nozīmīgi militārie izdevumi nonāk acīmredzamā pretrunā ar britu valdības oficiālo politiku, kuras mērķis ir samazināt budžeta līdzekļu deficītu. Budžeta izdevumu samazināšanas programmas ietvaros valdība būtiskus ietaupījumus plāno veikt tieši uz armijas un policijas rēķina.

Atbilstoši Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas septembra sākumā publiskotiem datiem, septiņos operācijas Lībijā mēnešos britu karaliskie Gaisa kara spēki veikuši vairāk nekā 1600 lidojumu virs Lībijas teritorijas un iznīcinājuši aptuveni 900 mērķus. Kopumā operācijā ir iesaistītas 32 britu gaisa kara spēku lidmašīnas, vairāki helikopteri Apache, kā arī karakuģi, kuru vidū viens helikopteru bāzes kuģis, vairāki mīnu traleri un viena zemūdene. Bez tam operācijas izmaksas palielina augstas precizitātes munīcijas izmantošana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskava: Uz karu Ukrainā nosūtīti 10 000 migrantu

Krievija uz karu Ukrainā nosūtījusi aptuveni 10 000 migrantu, kas saņēmuši Krievijas pilsonību, pavēstījis Krievijas Izmeklēšanas komitejas priekšsēdētājs Aleksandrs Bastrikins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits