Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Lībijas nemiernieki ieņēmuši Tripoles austrumu priekšpilsētu un svarīgu militāro bāzi

Lībijas nemiernieki svētdien ieņēmuši kādu Tripoles austrumu priekšpilsētu, kā arī militāro bāzi 27 kilometrus no galvaspilsētas, kas uzskatīta par galveno šķērsli viņu ceļā uz Tripoli, un oficiāli aicinājuši NATO iesaistīties izšķirošajā cīņā par pilsētu ar kaujas helikopteriem Apache, vēsta ziņu aģentūras AFP korespondenti.

Iepriekš nemiernieki paziņoja, ka galvaspilsētā sākusies operācija Nāra, kuras mērķis ir izolēt Lībijas līderi Muamaru Kadafi, lai piespiestu viņu "padoties vai bēgt". Pēc nemiernieku pārstāvja Ahmeda Džibrila teiktā, šajā operācijā iesaistīta gan Bengāzi pilsētā bāzētā Pagaidu nacionālā padome (PNP), gan sacēlušies cilvēki pašā Tripolē un tās apkaimē, un tā tiek koordinēta arī ar NATO spēkiem.

Tikmēr ASV Baltais Nams svētdien prognozējis, ka Muamara Kadafi dienas Lībijas līdera statusā ir skaitītas. Prezidents Baraks Obama uzklausījis savu padomnieku nacionālās drošības jautājumos Džonu Brennanu, kas viņu informējis par situāciju Lībijā.

Aģentūras AP žurnālists vēsta, ka Kadafi spēki pēc īsas kaujas pametuši militāro bāzi rietumos no Tripoles, kur gavilēdami un dejodami iegājuši simtiem nemiernieku. Tur viņi ieguvuši daudz ieroču un munīcijas.

Iepriekš nemiernieki paziņoja, ka galvaspilsētas ieņemšana ir nenovēršama. "Mēs ieiesim Tripolē jau tuvāko stundu laikā," izteicies dumpinieku spēku komandieris Abdelhakims Belhajs.

"Ceram uz uzvaru jau šonakt," žurnālistiem Dubaijā sacījis arī nemiernieku Pagaidu nacionālās padomes vēstnieks Apvienotajos Arābu Emirātos Arefs Ali Najads.

Pēc viņa teiktā, nemiernieki oficiāli aicinājuši NATO iesaistīties izšķirošajā cīņā ar kaujas helikopteriem Apache.

"Apache ir ļoti precīzs helikopters, un mums ārkārtīgi vajadzīgs tāds atbalsts," piebildis Najads.

Aģentūra AP tikmēr vēsta, ka Tripoles priekšpilsētās sākušies pret Lībijas līdera Muamara Kadafi režīmu vērsti protesti.

Lībijas nemiernieki svētdien arī paziņoja, ka iekļuvuši galvaspilsētā Tripolē slepenā operācijā pa jūrasceļu no Misrātas puses. Kā pastāstījis nemiernieku pārstāvis, viņu desants "šorīt agri izcēlies krastā un pievienojies Tripoles nemierniekiem", lai "cīnītos plecu pie pleca".

Tikmēr Kadafi valdības pārstāvis reportieriem sacījis, ka galvaspilsēta ir labi aizsargāta un to aizstāv "tūkstošiem profesionālu karavīru un tūkstošiem brīvprātīgo".

Svētdien par Lībijas nemiernieku Pagaidu nacionālās padomes atzīšanu paziņoja Tunisija, kas sešus mēnešus ieturējusi pret kaimiņvalsts konfliktā iesaistītajām pusēm piesardzīgu neitralitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits