Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Lībijas nemiernieki izveidojuši valsts iekārtas pēc Kadafi gāšanas plānu

Lībijas Pagaidu nacionālā padome ar Lielbritānijas un citu rietumvalstu valdību palīdzību sagatavojusi valsts pēckara iekārtas plānu, vēsta laikraksts The Times.

No 70 lapaspusēm sastāvošajā dokumentā, kura kopija nonākusi The Times rīcībā, aprakstīti dzīves Lībijā pēc Muamara Kadafi režīma iespējamās gāšanas daži pirmie mēneši. Plāna autori apšauba varbūtību, ka nemierniekiem izdosies sekmīgs uzbrukums Tripolei, kā arī iespēju, ka pulkvedis ies bojā, piemēram, NATO aviācijas uzlidojuma rezultātā. Opozicionāri uzskata, ka M. Kadafi, visticamāk, tiks gāzts pēc tautas sacelšanās teritorijā, kuru kontrolē viņam lojālie spēki, vai arī pats pametīs valsti.

Tāpat opozicionāri cer uz to, ka pēc pulkveža režīma krišanas viņu pusē pāries vairākums M. Kadafi drošības dienestu darbinieku. Plānā apgalvots, ka 800 no viņiem jau slepeni savervēti Bengazi un ir gatavi pēc tam veidot jaunā Lībijas drošības dienesta kodolu.

Pēc M. Kadafi gāšanas nemiernieki rēķinās ar Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) finansiālu atbalstu izveidot 10-15 tūkstošus cilvēku lielu militarizētu vienību, kurai būs jāiedibina pilnīga opozīcijas kontrole pār Tripoli un jāarestē tos augsti stāvošos ierēdņus, kuri paliks uzticīgi M. Kadafi.

Pārejas laika valdība neplāno izvietot Lībijas rietumu daļā karaspēku no austrumiem – kārtību tur uzturēs nemiernieki, kuri jau kopš nemieru sākuma cīnījušies pret režīmu rietumos, lai tā dēvētās Tripolitānijas iedzīvotājiem nerastos sajūta, ka viņu teritoriju ir okupēta.

Bez tam Pagaidu nacionālā padome vēlas organizēt uz valsts rietumu daļu degvielas piegādes aptuveni 550 miljonu ASV dolāru vērtībā, savienojot tās ar ANO humanitārās palīdzības misiju, kurā aktīvi piedalīties paredzēts AAE, Katarai un Turcijai.

Viens no plāna autoriem, doktors Arefs Ali Najeds paskaidrojis The Times, ka žurnālistu rīcībā nonācis tikai plāna melnraksts. "Pašlaik mēs strādājam pie daudz plašākas ainas," izteicies A.A.  Najeds.

Lībijas Pagaidu nacionālā padome tika izveidota 2011. gada 27. februārī Bengazi. Pašlaik tā kontrolē valsts austrumu daļu, kas atrodas Muamara Kadafi režīma pretinieku rokās, un faktiski pilda pagaidu valdības funkcijas. Padomes leģitimitāti šobrīd ir atzinusi 31 valsts, tajā skaitā ASV un citas NATO valstis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits