Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Pasaulei draud šokolādes krīze

Lai gan kopš šā gada sākuma kakao pupiņu cena pasaules lielākajās preču biržās ir samazinājusies, liela daļa izejvielu tirgus analītiķu pauž pārliecību, ka to cenas līkne nākotnē samērā strauji ceļos augstāk, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pastāv cerības, ka pēc šīs izejvielas pieprasījums augs Āzijā, kur radīsies nosacīts vidusslānis, kas tad varēs atļauties pirkt un patērēt šokolādi. Tādējādi pasaulē jau drīz, visticamāk, varēsim runāt par šokolādes deficītu, kas attiecīgi nozīmēs jūtami augstākas šīs izejvielas cenas. 


Līdz ar šādu situāciju pastāv viedoklis, ka pārmaiņas gaidīs pasaules vadošos šokolādes ražotājus, pēc kuru produkcijas potenciāli straujāk varētu augt pieprasījums. Tiesa gan, tiem arī ražošanas izmaksas būs augstākas, kuras gan, visai ticams, tiks pārliktas uz patērētāju pleciem.


Pašlaik tiek lēsts, ka kakao pupiņu deficīts pasaulē varētu būt novērojams jau 2020. gadā. Jāpiebilst, ka kakao pupiņu cenu kāpums tiek saistīts ne tikai ar augošo Āzijas apetīti pēc šokolādes. Jau rakstīts, ka aptuveni 70% kakao pupiņu ražas tiek iegūti Āfrikā. Šīs izejvielas ražu tur var apdraudēt gan nemieri, gan insektu uzbrukumi. Deficīts gan galvenokārt tiek prognozēts tādēļ, ka galvenajos kakao pupiņu audzēšanas reģionos Āfrikā nav pietiekami atjaunotas kakao koku plantācijas. Koki ir veci un to ražība tādējādi, visticamāk, saruks.

Šāda kakao pupiņu piedāvājuma samazināšanās notiks uz jau pieminētā visai ticamā pieprasījuma pieauguma pēc šokolādes (augot pasaules iedzīvotāju skaitam un Āzijai kļūstot bagātākai) fona. Vismaz pagaidām pieejamie dati liecina, ka vidējais ķīnietis gada laikā apēd vien 5% no tā šokolādes apjoma, ko vidēji gadā patērē Rietumeiropietis.


Visu rakstu Sagaidīsim kakao deficītu
 lasiet 8. aprīļa laikrakstā Dienas Bizness.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits