Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +22 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

Pērn avarējušo kuģi Costa Concordia no ūdens tik drīz neizvilks

Būs pagājis gads kopš traģēdijas 2012. gada 13. janvāra vakarā, kad Itālijai piederošās Džiljo salas piekrastē uz zemūdens klints uzskrēja un apgāzās greznais kruīza kuģis Costa Concordia, tomēr kuģa vraks joprojām atrodas avārijas vietā un tā izcelšana ir atlikta par vairākiem mēnešiem. Vēl līdz šim nav sākusies arī tiesas prāva pret kuģa kapteini Frančesko Sketīno, kuru apsūdz avārijas izraisīšanā un slepkavībā.

Svētdien, kad aprit pirmā gadadiena kopš Costa Concordia avārijas, tūristu iecienītajā Džiljo salā notiks vairāki piemiņas pasākumi, kas veltīti 32 katastrofā bojāgājušajiem. Traģiskā kruīza brauciena laikā uz lainera atradās 4229 cilvēki no 70 valstīm.

Bet rēdereja Costa Crociere, kurai pieder avarējušais kuģis, nolēmusi organizēt piemiņas dievkalpojumu uz tai piederošajiem kruīza kuģiem, kuri pašlaik atrodas dažādās pasaules malās, vēsta AFP.

Tirēnu jūrā esošās nelielās salas iedzīvotājiem pirms skumjās gadadienas ir divējāds noskaņojums. Viņi vēlas pieminēt pirms gada notikušo nelaimi, kas pievērsa pasaules uzmanību šai vietai, tajā pašā laikā paužot cerību, ka piekrastē dusošais milzu kuģa vraks pēc iespējas ātrāk tiks izcelts un aizvests prom, un tur vairs nespietos žurnālisti un citi ziņkārīgi ļautiņi.

Tomēr tik drīz viņu cerībām nebūs lemts piepildīties. Līdz šim jau vairākkārt tehnisku problēmu dēļ nav sākti kuģa vraka apjomīgie izcelšanas darbi, kuriem pēc pēdējiem plāniem vajadzēja sākties februārī. Tas visdrīzāk nenotiks, jo šonedēļ Itālijas medijos parādījusies informācija, ka Costa Concordia atliekas no ūdens varētu sākt izcelt tikai gada otrajā pusē. «Mērķis ir izcelt kuģi līdz 2013. gada septembra beigām, kas nozīmē dažu mēnešu kavēšanos, bet joprojām ir saskaņā ar grafiku,» Toskānas reģiona gubernators Enriko Rosi sacīja izdevumam Gazzeta del Sud.

Sagaidāms, ka tuvākajā laikā prokurori, kuri izmeklē Costa Concordia negadījuma iemeslus, tiesai iesniegs lietas materiālus, kuros kā apsūdzētais būs minēts kuģa kapteinis F. Sketīno un vēl septiņi vai deviņi cilvēki - kuģa apkalpes locekļi un tā īpašnieku pārstāvji, vēsta Reuters.

Itālijas medijos par katastrofas galveno grēkāzi ir padarīts F. Sketīno, kuru žurnālisti dēvē par «kapteini gļēvuli», jo viņš tikai stundu pēc kuģa avārijas lika sākt pasažieru evakuāciju, bet pats kuģi atstāja tad, kad tajā vēl atradās cilvēki.

Viņš vairākkārt publiski paudis nožēlu par notikušo, bet uzskata, ka ir kritis mediju nežēlastībā: «Visu šo gadu esmu mocīts par 13. janvāra nakts notikumiem. Esmu padarīts sliktāks par Osamu bin Ladenu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zelenskis: Krievija nav gatava taisnīgam mieram

Krievija un tās vadība šodien nav gatava taisnīgam mieram, un to apstiprina diktatora Vladimira Putina šīs nedēļas paziņojums, kurā viņš pieprasa Ukrainas teritorijas, svētdien sacīja Ukrainas prezi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits